AMSTERDAM - Hoewel Lord of the Rings-regisseur Peter Jackson eerder deze week wist te melden dat zijn Halo: Chronicles-project niet meer zal verschijnen, zet Microsoft de deur vandaag toch weer op een kier.

“Microsoft Game Studio’s is zeer toegewijd als het gaat om het ondersteunen en het strategisch laten uitgroeien van onze Halo-franchise.

Onze relatie met Peter en zijn team is iets waar wij dan ook zeer veel waarde aan hechten”, laat Microsoft weten.

“Gezien de drukte bij beide bedrijven hebben we er voor gekozen om deze samenwerking voorlopig even stop te zetten, en onze prioriteiten bij projecten als Halo 3: ODST, Halo: Reach en Halo Legends te leggen.”

Dit echter in tegenstelling tot Jackson die stellig liet weten dat zijn Halo-projecten niet langer door zouden gaan.

Complete strategie

“Het is als het ware ineen gestort toen duidelijk werd dat we de film ook niet gingen doen”, zei Jackson over Halo: Chronicles.

“Microsoft heeft een complete strategie klaarliggen voor de Halo-franchise, en toen de rechten bij de twee studio’s waren verlopen eindigde eigenlijk ook mijn betrokkenheid bij het project.”

Nieuw level

Ontwikkelaar Bungie liet vandaag ook nog wat nieuwe informatie los over hun aankomende Halo 3: ODST. Zo liet senior designer Lars Bakken weten dat deze game de franchise naar een geheel nieuw level zal tillen.

En ondanks het feit dat de Master Chief niet in ODST aanwezig zal zijn beschikt de game volgens Bakken weldegelijk over het echte Halo-gevoel.

“Ik denk zeker niet dat we genoeg hebben van de Master Chief, maar dit was gewoon iets wat wij al erg lang wilden maken. We vertellen dus iets van het Halo-universum vanuit een ander perspectief”, zegt Bakken.

“Ik denk dat wanneer je ODST gaat spelen dat je zal merken dat de game geheel anders speelt dan andere Halo-games. Dus ik denk niet dat FPS-games helemaal zitten vastgeroest.”

Geen Halo-content

Bungie heeft eerder dit jaar al meerdere malen aangegeven na de release van ODST geen Halo-content meer te gaan ontwikkelen, maar wist tijdens de E3 verrassend genoeg toch nog met Halo: Reach op de proppen te komen.

Afgelopen weekend zei de studio dat Reach dan toch echt de laatste Halo-game van hun hand zal zijn. Wie de Halo-franchise van Bungie gaat overnemen is nog onduidelijk. Volgens Lars Bakken zou het best eens 343 Industries - de nieuwe studio van Microsoft – kunnen zijn.

Echter gaan er ook al enige tijd geruchten rond over een terugkeer van Gearbox naar de franchise. Hierover kon Randy Pitchford, president van Gearbox, vanochtend echter nog niets concreets melden.

Halo: Reach staat gepland voor een release in de herfst van 2010 voor de Xbox 360. Halo 3: ODST verschijnt wel nog dit jaar en zal op 25 september de console van Microsoft aandoen.