Ubisoft laat vandaag weten dat ze in het afgelopen kwartaal maar liefst vijftig procent minder games hebben verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral piraterij wordt door CEO Yves Guillemot aangewezen als de grote boosdoener.

“Al met al is de piraterij op de consoles nog best laag”, vertelt Guillemot. “Maar op de pc is het toch wel erg veel hoor. We werken nu aan een hulpmiddel waarmee we dit probleem op de pc kunnen terugdringen en daar beginnen we volgend jaar mee, waarschijnlijk doen we het ook al bij één game die dit jaar uitkomt.”

Poppetjes leveren

Daarnaast liet de baas van Ubisoft weten dat de piraterij op de DS een groter probleem is dan verwacht. Ook hier wil hij een stokje voor steken en hij hoopt dat gamers een spel sneller in de winkel zullen kopen als hij er zaken als plastic game-figuurtje bij gaat leveren. Ook laat Guillemot weten weer geïnteresseerd te zijn in de PSP als platform, omdat Sony met de PSP Go “nieuwe manieren heeft gevonden om de piraterij te controleren”, aldus Guillemot.

Tot slot ging de topman van Ubisoft nog in op het nieuws van gisteren waarin bekend werd dat zowel Red Steel 2 als Splinter Cell: Conviction naar 2010 zijn verschoven. Volgens Guillemot is dit namelijk gedaan om de games beter te kunnen afwerken. “De veranderingen bij Splinter Cell en Red Steel zijn slechts een kwestie van afwerking”, zegt hij.

“Het team vroeg zich af of ze aan het eind van het jaar wel dezelfde kwaliteit konden leveren op alle maps en in alle games. Dus vroegen ze ons om wat meer tijd zodat ze met een beter product kunnen komen”, aldus Guillemot. Nu Splinter Cell: Conviction en Red Steel 2 niet meer aan het eind van 2009 zullen verschijnen, lijken de anders zo drukbezette feestdagen dit jaar een stuk rustiger te worden.

Naar 2010

Naast deze Ubisoft-titels zijn er in de nasleep van de E3 namelijk nog flink wat andere games naar 2010 doorgeschoven. Zo hoeven we Singularity van uitgever Activision ook niet meer in 2009 te verwachten, doet SEGA hetzelfde met Bayonetta en is ook de exclusieve PlayStation 3-game Heavy Rain naar 2010 verplaatst. Daarnaast verschuift Take-Two haar games Mafia II, BioShock II, Red Dead Redemption en Max Payne 3 ook allemaal door naar volgend jaar.