Voor Gears of War 2 is reeds drie keer eerder downloadable content verschenen, in de vorm van multiplayer map packs. Dark Corners is de vierde aanvulling en biedt naast wederom zeven extra maps bovendien een nieuw hoofdstuk.

Dat Gears of War 2 één van de toppers is van 2008, is natuurlijk een open deur die allang door Marcus Fenix is ingetrapt. De game heeft een geweldige singleplayer campagne en ook de multiplayer is nog steeds erg populair, niet in de laatste plaats door de aanhoudende stroom nieuwe multiplayer maps die Epic klaarstoomt. Over de zeven nieuwste maps zo meteen meer, want het meest in het oog springende onderdeel van Dark Corners is een zogenaamde deleted scene, een hoofdstuk dat in eerste instantie uit de campagne is gelaten.

Na een korte introvideo van Cliff Blezinski, vinden we Marcus en Dom terug aan het begin van een scène getiteld ‘Road to Ruin’. De plaats waar dit in het verhaal past, is op ongeveer twee derde van de campagne, als het duo op weg is naar de Nexus en de Locust Queen. Marcus heeft een kortere route gevonden en geeft zijn strijdmakker een opvallende keuze: al schietend naar binnen stormen, zoals ze eigenlijk altijd doen, of een aanpak met wat meer stealth.

Oude bekende
Wat volgt is vrij letterlijk een weg, waarbij je in het geval van de eerste optie je langs een flink aantal uiteenlopende locusts vecht. De Brumak maakt ook nog even zijn opwachting, net als een oude bekende uit de eerste Gears of War. Helaas is deze laatste ook alweer vrij snel verdwenen, al is dat logisch aangezien het anders niet zou aansluiten op het bestaande verhaal van Gears of War 2.

Ga je voor de stealth-optie, dan komt het vermomd als Theron guards aan op het ontwijken van patrouilles en het creëren van een enkele afleidingsmanoeuvre, om ongezien bij de onvermijdelijke finale van dit hoofdstuk aan te komen. Echt spannend wordt het tijdens het sluipgedeelte echter nooit, omdat je wel erg dicht bij de vijand moet komen willen ze je ontdekken en vooral omdat Dom je de te volgen route volledig wijst.

Kort

De beloofde negentig minuten die Road to Ruin zou moeten duren, wordt eveneens niet gehaald en in het geval van de stealth-aanpak zelfs verre van. Het hoofdstuk is niet heel kort, maar voor een beetje geoefende Gears-speler is het mogelijk om in ongeveer die anderhalf uur beide methoden tot een succesvol einde te brengen.

Blijven over de zeven nieuwe multiplayer maps en die stellen zeker niet teleur. Ze verschillen onderling vrij sterk, zodat er voor meerdere speelstijlen weer een aantal interessante locaties bij komen. Liefhebbers van close combat kunnen in Sanctuary ongezien tot dicht op hun tegenstanders naderen en scherpschutters kunnen hun hart ophalen in Nowhere. Dit door zandstormen geplaagde woestijnlandschap is zonder meer de meest sfeervolle van de nieuwe maps.

Welk type speler

Met een prijs van 1200 Microsoft Points hangt het eigenlijk af van het type speler of het Dark Corners-pakket een aanrader is. Speel je de game regelmatig in online multiplayer dan mag je ook de vierde set maps gewoon niet missen. Het extra hoofdstuk is dan op z’n minst mooi meegenomen. Heb je echter voornamelijk of zelfs enkel de singleplayer (of co-op) campagne gespeeld, dan ben je er toch te snel mee klaar.

Val je tenslotte in een derde categorie en heb je nog helemaal geen downloadable content voor Gears of War 2, maar spreekt de multiplayer je wel aan, dan is de All Fronts Collection zonder twijfel de beste deal. Voor 1600 Microsoft Points heb je dan alle tot nu toe verschenen downloadable content, in totaal liefst 29 multiplayer maps, inclusief Dark Corners.

De vierde aanvulling op Gears of War 2 valt in eerste instantie op door de aanwezigheid van een extra campagnehoofdstuk, maar Road to Ruin blijkt niet het hoogtepunt te zijn. Na het in een goede anderhalf uur op beide manieren een keer doorlopen te hebben, heb je het er wel mee gezien. Het zijn dan ook de zeven multiplayer maps die een aankoop al dan niet voor je rechtvaardigen. Aan de kwaliteit daarvan zal het in elk geval niet liggen. (78%)

Platform: Xbox 360 | Release: 28/07/2009