Lord of the Rings-regisseur Peter Jackson heeft afgelopen weekend tijdens de Comic-Con laten weten dat zijn Halo-projecten niet langer in ontwikkeling zijn. In 2006 wist hij aan te kondigen dat hij samen met ontwikkelaar Bungie aan een nieuwe game en een film binnen de franchise werkte.

“Dat Halo-project gaat niet meer door. Het is als het ware ineen gestort toen duidelijk werd dat we de film ook niet gingen doen”, vertelt Jackson over Halo: Chronicles. “Microsoft heeft een complete strategie klaarliggen voor de Halo-franchise, en toen de rechten bij de twee studio’s waren verlopen eindigde eigenlijk ook mijn betrokkenheid bij het project.”

“Dat viel allemaal uiteen door interne politiek bij zowel Fox als Universal. Het had echt niets te maken met het budget of iets in die richting”, aldus de regisseur. “Mijn visie is, net als die van Microsoft Game Studios, dat we de grenzen van game-ontwikkeling verder moeten verleggen, samen met de toekomst van interactieve entertainment.”

Verhalenvertellers

“Vanuit het perspectief van een filmmaker is het voor mij overduidelijk dat de Xbox 360 de plek is waar verhalenvertellers hun kunsten kunnen vertonen op dezelfde manier als bij films en boeken. Alles wordt hier een stap verder gebracht door de interactie”, aldus Jackson.

Ontwikkelaar Bungie liet dit weekend ook al weten dat ze na de release van Halo: Reach klaar zijn met de franchise. Volgens de studio zal Microsoft’s nieuwe ontwikkelaar 343 Industries daarna het stokje van ze overnemen. Deze 343 Industries gaf vandaag overigens nog wat meer duidelijkheid over het nieuwe Halo Waypoint dat naar de Xbox 360 gaat komen.

Halo-carrière

Zo wordt duidelijk dat het Waypoint over audio en video-content zal beschikken, dat er verschillende community-functies aanwezig zullen zijn en dat het voor spelers mogelijk is om hun gehele Halo carrière bij te houden.

Dit Halo Waypoint zal direct vanaf het Xbox 360 Dashboard toegankelijk worden en hierop zullen ook als eerste de zeven korte films uit de Halo Legends-serie te vinden zijn. “Maar Waypoint heeft veel meer te bieden dan slechts het kijken van filmpjes of het beluisteren van Podcasts”, zegt Frank O’Connor van 343 Industries.

Belangrijkste bestemming

“We zullen alles toevoegen wat je mogelijk zou kunnen gaan bekijken uit het Halo-universum. Maar het is een stuk ambitieuzer dan alleen dat. Het zal namelijk ook bepaalde functies en mogelijkheden bevatten die het tot de belangrijkste bestemming maken voor iedere Halo-fan.”

Volgens O‘Connor staat deze nieuwe service gepland voor een release in de herfst van dit jaar, en zal deze eerder aan het begin van het seizoen komen dan aan het eind. Halo: Reach staat gepland voor een release in de herfst van 2010 voor de Xbox 360. Halo 3: ODST verschijnt wel nog dit jaar en zal op 25 september de console van Microsoft aandoen.