De Wii MotionPlus is het nieuwe paradepaardje van Nintendo en deze moet er samen met de komst van Wii Sports Resort voor zorgen dat wij gamers weer net zo enthousiast over de bewegingsgevoelige WiiMote worden als dat we zo’n drie jaar geleden waren.

De eerste Wii Sports liet destijds zien waartoe Nintendo’s WiiMote allemaal in staat was en eerlijk is eerlijk, eenmaal met het ding gespeeld, raakte werkelijk niemand uitgepraat over de glorieuze toekomst die deze revolutionaire besturing te wachten stond. Pc-waardige first person shooters, Minority Report-achtige spel-interacties, echt niets ging onze creatieve gamers-breinen ver genoeg.

Echter bleek al snel dat de besturing die Wii Sports ons voorschotelde wel eens het maximaal haalbare zou kunnen zijn - gezien de mogelijkheden die de controller destijds te bieden had - en sindsdien was het dus wachten op een volgende stap binnen de wereld van ‘motion control’. Dat moment is nu dan eindelijk aangebroken met de introductie van de Wii MotionPlus, een add-on voor de WiiMote waardoor de bewegingen van de controller daadwerkelijk één-op-één vertaald worden naar het scherm.

Gepimpte WiiMote

Om aan te tonen hoe divers en precies de mogelijkheden met deze gepimpte WiiMote zijn, heeft Nintendo een nieuw pakket minigames op de markt gebracht in de vorm van Wii Sports Resort. Nadat onze voltallige redactie de afgelopen dagen non stop met deze game aan de haal is geweest, kunnen we niet alleen concluderen dat de Wii MotionPlus echt uitstekend werk aflevert, Wii Sports Resort is ook een van de leukste games die we in tijden op onze Wii hebben gespeeld.

Wii Sports Resort speelt zich af op het Wuhu-eiland (een naam die natuurlijk door niemand anders dan mr. Shigeru Miyamoto himself bedacht had kunnen worden) en op dit tropische vakantieoord kunnen wij gamers aan de slag met maar liefst twaalf verse minigames. Iedere game beschikt over verschillende spelmodi en deze kunnen allemaal in zowel de singleplayer als wel een multiplayer-modus gespeeld worden.

Bowlen en Golf zijn de enige twee minigames die hun rentree maken, maar doordat deze nu met de Wii MotionPlus bestuurd kunnen worden, voelen ook deze aan als een compleet nieuwe spel-ervaring. Vooral tijdens het spelen van een potje golf wordt de kracht van Nintendo’s nieuwe speeltje goed duidelijk. Hier wordt namelijk ook zeer nauwkeurig gemeten hoe ver je met de golfclub naar achteren zwaait en je hebt ook nog eens een veel betere controle over het effect dat je aan de bal geeft. Lamlendig op de bank hangen en met enkele kleine bewegingen een strakke PAR of Birdie slaan, is er dus niet meer bij. Om een goede prestatie neer te zetten, zal namelijk je complete houding van belang zijn.

Uit de verf

Naast deze twee favorieten kunnen we nog aan de slag met: Zwaardvechten, Boogschieten, Basketbal, Luchtsport, Wakeboarden, Fietsen, Frisbee, Kanovaren, Tafeltennis en Golfracen. Deze minigames maken allemaal op een totaal andere manier gebruik van de WiiMote en iedereen zal dan ook zeker enkele games kunnen vinden waar hij zich uitstekend mee kan vermaken. De ene game komt uiteraard wat beter uit de verf dan de ander en hoewel het zeer subjectief is om een aantal toppers aan te wijzen, bleken vooral Boogschieten, Bowlen, Tafeltennis en Golfracen regelmatig terugkerende favorieten op onze redactie.

Boogschieten weet zonder twijfel de meest realistische spel-ervaring neer te zetten, want hierbij functioneren de WiiMote en de Nunchuk als boog en moet je het touw aanspannen door de Nunchuk naar achteren te trekken terwijl je de Z-knop ingedrukt houdt. Als je met trillende handen vervolgens de WiiMote op het bewegende doel probeert te richten, moet je ook nog eens rekening houden met de afstand en de windsnelheid. Als je na een paar snelle calculaties jouw pijl de volle tien punten ziet raken, voelt dit natuurlijk verschrikkelijk lekker en deze minigame blijkt dan ook al snel een van de meest verslavende spelletjes op het zonnige Wuhu-eiland te zijn.

Golfracen is een andere game die de nauwkeurigheid van de Wii MotionPlus goed weergeeft, want bij deze jetski-race moet je de controllers vasthouden alsof je op een echte waterscooter zit en geef je gas door de B-knop in te drukken. Voor een extra power-boost draai je de WiiMote lichtjes naar binnen (eveneens als op een echte jetski) en je scooter zal direct vooruit sprinten. Na het spelen van deze game blijft er dan ook eigenlijk nog maar één brandende vraag bij je achter. Waar blijft die Wave Race Wii!

Frustrerende factor

Valt er dan helemaal niets op deze zoveelste verzameling minigames van Nintendo aan te merken? Zeer zeker wel. Zo zijn sommige minigames (Fietsen, Frisbee en Zwaardvechten) simpelweg niet leuk om te spelen doordat ze óf te simpel zijn óf de besturing hierbij eerder als een frustrerende factor werkt dan een verdieping van de gameplay. Daarnaast weet Nintendo het weer te presteren om hier met een game op de proppen te komen waarin werkelijk geen enkele online functie te bekennen is.

Nou heeft Nintendo al niet een verschrikkelijk rijke geschiedenis als het aankomt op het aanbieden van volwaardige online gameplay-mogelijkheden, maar het volledig ontbreken van enige WiFi-opties (er is zelfs geen online leaderboard) is anno 2009 toch best armoedig te noemen. In principe zou de motivatie om in je eentje door te blijven spelen dan ook al snel ver te zoeken zijn, ware het niet dat een aantal minigames op zichzelf al verslavend genoeg zijn om opnieuw en opnieuw en opnieuw te spelen.

Zelfs als je een avondje verstoken zit van vrienden zal Wii Sports Resort regelmatig in je Wii verdwijnen om toch nog even een vette high score neer te zetten bij het zeer vermakelijke Luchtracen, of om je techniek van het Boogschieten een beetje bij te schaven. Toch had alleen al een eenvoudig online leaderboard de levensduur van deze game aanzienlijk kunnen rekken. Jammer dus.

Achievements

Nintendo probeert de singleplayer-modus aantrekkelijk te houden door gebruik te maken van in-game achievements en door nieuwe spelmodi beschikbaar te maken als je ergens een bepaalde score weet neer te zetten. Echter blijft de multiplayer natuurlijk de allergrootste kracht van Wii Sports Resort, want zodra er namelijk wat mensen over de vloer komen, zullen deze minigames keer op keer weer een uitermate lekkere gangmaker blijken te zijn.

Zowel de graphics als de audio van Wii Sports Resort zullen helaas niet bijster veel indruk op je maken. Alles op Wuhu-eiland straalt dan wel een vrolijke en zomerse vakantie-vibe uit, maar verder zijn de verschillen met de eerste game toch wel erg ver te zoeken. Verwacht dus weer genoeg lachende Mii’s, vrolijke Nintendo-deuntjes en zeer veel aanmoedigingen van toejuichende Wuhu-eiland bewoners. Maar goed, volgens Nintendo draait het in hun games nooit echt om het grafische aspect maar eerder om een degelijke gameplay en op dat punt hebben we dan ook zeker niets te klagen.

Met meer dan het dubbele aantal minigames, een zeer verslavende multiplayer en een besturing met de Wii MotionPlus die verrassend goed uit de verf komt, weet Wii Sports Resort - net als zijn voorganger - de lat voor toekomstige Wii-games weer een stukje hoger te leggen. De game doet simpelweg waarvoor hij bedoeld is en dat betekent voor ons dus ontzettend veel lol beleven, maffe bewegingen maken en avond-aan-avond de competitie aangaan met vrienden of familie in de twaalf games die Wii Sports Resort telt. Het is spijtig dat een WiFi-functie wederom ontbreekt, maar voor authentieke multiplayer-fun in de woonkamer is er op dit moment weinig beters te vinden dan deze nieuwe Wii Sports. (82%)

Platform: Wii | Release: 24/07/2009