Het is alweer jaren geleden dat er een Ghostbusters-game is uitgebracht. Dat is opmerkelijk, aangezien de Ghostbuster-films de ideale setting lijken te bieden voor een game. Je hebt immers duistere locaties, enge spoken en futuristische wapens, die zich prima lenen voor een game.

De PS2-versie is een port van de Wii-versie en is ontwikkeld door Red Fly Studios en dus niet door Terminal Reality die de PS3- en Xbox 360-versie heeft ontwikkeld.

Is dit spel nog de moeite waard zonder de pracht en praal van de next-gen consoles en de controls van de Wii?

Ghostbusters: The Video Game speelt zich drie jaar af na het einde van de tweede film en het Ghostbusters-team wilt gaan uitbreiden. Dit is waar de speler in beeld komt, want je start als het nieuwste lid. Jouw voornaamste taak is het uittesten van de nieuwste gadgets van Egon.

Authentiek

Het duurt niet lang voordat je met het hele team op pad mag, wanneer er een melding van spookactiviteiten binnen komt. Het verhaal wat daarop volgt, neemt je mee naar locaties die je ook in de films gezien zal hebben.

Hierdoor voelt de sfeer heel authentiek aan en merk je dat er veel is samengewerkt met Dan Akroyd en Harold Ramis, die ook het script hebben geschreven van de twee Ghostbusters-films.

Het middelpunt van de game is de bekende Ghostbusters-kazerne, waar je verschillende missies voorgeschoteld krijgt. Deze bestaan voornamelijk uit het vangen van spoken op verschillende locaties. Belangrijkste hulpmiddel is je proton pack, waarmee je jouw pistool van energie voorziet.

Spoken vangen
In het begin zal je alleen de standaard proton-schoten af kunnen vuren, maar verderop in het spel komt Egon regelmatig met upgrades voor je proton pack. Deze ga je allemaal nodig hebben, omdat ieder spook een bepaald plan van aanpak nodig heeft.

Voordat je kunt beginnen met het vangen van het spook moet je eerst zijn energieniveau verlagen. Daarna is het de bedoeling dat je hemt gevangen houdt binnen de straal van je gun. Hierbij zal het spook proberen te ontsnappen en moet je telkens meegaan met de straal, waarna je uiteindelijk je val kunt uitgooien en het spook kunt opsluiten.

Cartoony uiterlijk

Het verschil op grafisch gebied ten opzichte van de versie op de Xbox 360 en de PS3 is direct zichtbaar. Waar er voor de next-gen-consoles is gekozen voor een meer realistische look, heeft de PS2-versie een cartoony uiterlijk. Dit is niet ergerlijk en komt de sfeer alleen maar ten goede.

De omgevingen waar je rondloopt, zien er gedetailleerd uit en alles kan kapot. Je moet wel oppassen dat je niet teveel onnodige schade aanricht, omdat aan het einde van iedere missie je een rekening krijgt om de boel te repareren.

Slordigheden

In eerste instantie lijkt alles prima in orde met de game, maar als je verder komt begin je steeds meer slordigheden te ontdekken. Sommige zijn puur cosmetisch en hebben betrekking op onbewerkte vlakken. 

Andere zijn echter ernstiger en zijn zelfs bijzonder storend. Deze zorgen vaak voor problemen met de clipping in de levels, waardoor jij of een spook opeens aan de verkeerde kant van een object is beland. waardoor jij je laatste save game weer kan opstarten.

Mocht je het ondanks de vele bugs toch tot het einde van Ghostbusters: The Video Game redden dan is de game ook echt voorbij. Bij de PS2-versie is het niet mogelijk om co-op te spelen en omdat internetmogelijkheden ontbreken, kan er ook niet online tegen andere Ghostbusters gespeeld worden.

Het is jammer dat Red Fly Studio dergelijke zaken niet in de PS2-versie heeft kunnen verwerken, aangezien dit de levensduur aanzienlijk had kunnen verlengen.

Ghostbusters: The Video Game is een aardig actie-titel, die jammer genoeg ten onder gaat aan de vele bugs. Hierdoor zul je veel geduld moeten hebben om de game tot een goed einde te brengen. Daarbij is er nagenoeg niks te doen nadat je de game hebt uitgespeeld, waardoor de levensduur van de game erg kort is. De game behaalt dan ook niet het niveau van de Xbox 360- en PS3-versie. (61%)

Platform: Xbox 360, PS3, PS2, PSP, DS, Wii | Release: 26/06/2009 (PS2, PS3), najaar 2009 (Xbox 360, PSP, DS, Wii)