Christoph Hartmann van 2K Games heeft in een interview laten weten dat de aankomende kerstperiode een mooi moment is om een nieuwe game te lanceren. Dat terwijl de uitgever zelf vrijwel al haar toptitels naar 2010 heeft verplaatst.

“Ik denk dat de aankomende feestdagen een stuk rustiger zullen zijn wat betreft de triple-A titels die gaan verschijnen in vergelijking met vorig jaar. Dit zijn eigenlijk hele goede feestdagen om iets uit te brengen”, zegt de global president van 2K, onderdeel van Take-Two. Hoewel de uitgever op 23 oktober met Borderlands zal komen heeft het enkele andere grote titels juist naar 2010 verschoven.

Kwaliteitseisen

Volgens Hartmann hebben ze games als Mafia II, Red Dead Redemption, Max Payne 3 en BioShock 2 uitgesteld om er zo voor te zorgen dat deze games in de best mogelijke vorm op de markt verschijnen. “Ik denk dat het verder niets te maken heeft met de releaseperiode”, verklaart hij. “Het is gewoon een feit dat de kwaliteitseisen steeds hoger en hoger worden.”

“Om uiteindelijk commercieel succesvol te zijn heb je gewoon een triple-A product nodig. Iedereen weet inmiddels dat het forceren van een game-release - om het zo snel mogelijk de deur uit te krijgen - je hier echt niet bij gaat helpen. Dus we doen zo echt het beste”, aldus Hartmann.

Niet ideaal

Niet alleen Take-Two stelt veel van haar titels uit tot volgend jaar. Zo hoeven we Singularity van uitgever Activision ook niet meer in 2009 te verwachten, doet SEGA hetzelfde met Bayonetta en is ook de exclusieve PlayStation 3-game Heavy Rain naar 2010 verplaatst. “De meeste uitgevers realiseren zich gewoon dat het niet ideaal is om een nieuwe IP of een nieuw genre vlak voor de kerstdagen uit te geven”, aldus Guillaume de Fondaumiere van Heavy Rain-ontwikkelaar Quantic Dream vorige week.