Wie heeft er nu geen zin om af en toe met een team brute dwergen een American Football-veld op te stappen en letterlijk en figuurlijk korte metten te maken met een stel elven?

Dat klinkt niet helemaal alledaags, maar in Blood Bowl is het aan de orde van de dag. Een fantasievolle en originele mix van een strategy- en een sportgame die zeker de moeite waard is.

Voetbal is oorlog, dat weten we allemaal. Degene die dat heeft gezegd, kende Blood Bowl zeker nog niet. Op het eerste gezicht lijkt het een sportspel, met dien verstande dat de hoeveelheid bloed, de overtredingen en niet in de laatste plaats het moordende geweld op geen enkel sportveld thuishoren.

Beschikbare middelen

Onder de in Warcraft-stijl oppervlakte bevindt zich echter een strategy game die zowel turn based als real time te spelen is. Het gaat in dit spel dus ook niet om het uitvoeren van de snelste vingercombinaties, maar om het kiezen van de beste strategie met de beschikbare middelen. Hoewel dit op de lange termijn - als je het spel onder de knie hebt - misschien saai wordt, verrast ontwikkelaar Cyanide met deze originele titel.

Hoewel, helemaal origineel is het idee niet. Blood Bowl is gebaseerd op het gelijknamige bordspel, dat weer is afgeleid van de in bordspelland legendarische Warhammer-serie. Dat zie je ook aan de te kiezen rassen.

Je hebt de keuze uit mensen, dwergen, orks, boselven, goblins, Chaos-krijgers, hagedismannen en Skaven-ratten. Ieder ras heeft zijn eigen stijl en uiteraard voor- en nadelen. Dwergen zijn sterk maar traag, Skaven-ratten zwak, maar snel.

Permanent uitschakelen

Er is dus wel wat tactisch inzicht nodig om succes te hebben in Blood Bowl, vooral als je turn based speelt. Je moet je spelers evenwichtig over het veld verdelen en mogelijke loopwegen blokkeren. Om een slachtoffer succesvol te tackelen, moet je hem met meerdere spelers omsingelen.

Succes wordt namelijk bepaald met een dobbelsteen en hoe meer spelers er betrokken zijn, des te vaker mag je gooien. Het beste resultaat mag je gebruiken en als dit maximaal is, kan dit genoeg zijn om een tegenstander permanent uit te schakelen.

Rode kaarten

Daar moet je overigens voorzichtig mee zijn, want dit kan ook leiden tot rode kaarten voor je eigen spelers als ze al te enthousiast te werk gaan en het slachtoffer volledig vertrappen.

Op jouw beurt kunnen je spelers ook onderuit gehaald worden door een tegenstander of een foute pass afleveren. In dat geval is je beurt direct voorbij en is de tegenstander aan zet. Per aanval mag maar één speler lopen en aanvallen, wat de nodige planning vereist en ook ervoor zorgt dat geluk een aanzienlijke rol kan spelen.

Je kan je zaakjes op het oog perfect in orde hebben, maar door één behendige aanval compleet verrast worden en een touchdown incasseren. Dat is natuurlijk vooral het geval in de daardoor moeilijkere turn based game. Als je real time speelt, kun je altijd nog een poging doen om in te grijpen.

Chaotisch spelverloop

In real time loont het de moeite om af en toe de pauzeknop te gebruiken. Die zul je nodig hebben om het nu en dan zeer chaotische spelverloop te overzien. Grondaanvallen stop je bijvoorbeeld door een overmacht aan verdedigers op de juiste plek, maar als je iedereen samenpakt aan één kant van het veld zet je de deur wagenwijd open voor een pass over de hele.

Aan de andere kant werkt het zeer goed als je de man met de bal beschermt door met je overige spelers een enorme knokpartij uit te lokken, waardoor de baldrager de ruimte krijgt.

Overigens merk je in real time wel dat de kunstmatige intelligentie moeite heeft het hectische tempo bij te benen. Dat werkt vaak in je voordeel, wanneer tegenstanders te traag reageren op onverwachtse tempowisselingen of de eerdergenoemde bal over de hele.

Turn based het beste

In de turn based variant is de kunstmatige intelligentie veel beter in staat hierop te reageren, waardoor deze ook uitdagender is. De real time variant is - zelfs op de hoogste moeilijkheidsgraad - makkelijk te verslaan door een enigszins geoefende speler.

Voorafgaand aan de wedstrijden kun je diverse hulpmiddelen inkopen, zoals verzorgers en steekpenningen waarmee je de scheidsrechter ervan kunt ‘overtuigen’ dat die rode kaart echt niet nodig is. Ook kun je sterspelers inhuren of een beter beschermende uitrusting.

Winstpremies

Per wedstrijd krijg je hiervoor een budget en als je team zwakker wordt ingeschat dan de komende tegenstander krijg je eerlijkerwijs meer geld. In de campagnemodus moet je dit geld uiteraard verdienen met winstpremies.

Doel is hier uiteraard een kampioensteam te bouwen door je spelers ervaring op te laten doen. Als ze zich ontwikkelen, kun je ze extra talenten toekennen. Verder kun je op de transfermarkt zaken doen en sponsors aantrekken.

Hetzelfde principe geldt voor de online competities, waarin maximaal zestig tegenstanders per league elkaar bestrijden. Verder kun je via een netwerk, direct IP of op één pc om de beurt tegen elkaar spelen.

De moeite waard

Dat brengt wellicht nog wat meer afwisseling, al konden we dat jammer genoeg nog niet volledig testen, aangezien de game nog niet officieel op de markt was en de servers dus leeg waren. De single player-modus biedt uiteindelijk namelijk te weinig afwisseling om Blood Bowl te blijven spelen. Daarvoor is de kunstmatige intelligentie te zwak en zitten er te weinig ontwikkelingsmogelijkheden in de teams.

Dan begint je ook op te vallen dat er niet al teveel stadions zijn, dat de commentatoren bij de wedstrijden zichzelf herhalen en meer van dat soort dingen. Dat wil overigens niet zeggen dat Blood Bowl daardoor niet de moeite waard is. De titel staat zeker garant voor een uur of dertig spelplezier, wat toch netjes te noemen is.

Met Blood Bowl heeft Cyanide een verrassend goede titel in de markt gezet, die zowel strategy als (tactisch ingestelde) sportfans kan bekoren. Vooral de turn based variant biedt de speler een behoorlijke uitdaging. Op de lange duur zit er echter te weinig variatie in het spel om het interessant te houden. Zo af en toe een paar Orks in elkaar beuken en de scheidsrechter omkopen zodat je touchdown toch telt, blijft vermakelijk. Wellicht kun je online nog wat extra uren spelplezier uit deze titel halen tot Blood Bowl 2 uitkomt, met hopelijk meer diepgang, want voor de liefhebbers smaakt dit zeker naar meer. (72%)

Platform: Xbox 360, PSP, DS, pc | Release: 09/07/2009