Een golfgame en de nieuwe Wii MotionPlus, dat zou een gouden combinatie kunnen zijn. Het is echter aan Tiburion en EA Sports om in Tiger Woods PGA Tour 10 de nieuwe technologie goed toe te passen.

Natuurlijk is het belangrijk voor een golfgame op de Wii om een speciale besturing te hebben, aangezien daar de meerwaarde van de console ligt. Of de controls samen met de Wii MotionPlus-besturing goed tot zijn recht komt, komen we later in deze review op terug.

Naast de besturing is het namelijk ook belangrijk wat de game verder te bieden heeft. Hier zit het zeker goed mee. In vergelijking tot het vorige deel van de serie zijn er nu meer banen en golfers waaruit je kunt kiezen.

Vele mogelijkheden

Wat ook een leuk extraatje is, is dat de game gebruik maakt van echte weersomstandigheden, die overeenkomen met het daadwerkelijke weer. De game maakt namelijk gebruik van het weerkanaal van de Wii.

Naast de bestaande golfers is het mogelijk om je eigen golfer te maken en hiermee de toernooien langs te lopen. Hieronder vallen de PGA Tour, de FedEx Cup en de Tournament Challenge. Ben je dit zat, dan kan je altijd nog online golfen, verschillende mini-games doen en dan hebben we het nog niet eens gehad over de extra game die alleen de Wii-versie van Tiger Woods PGA Tour 10 heeft.

Disc golf

Naast gewoon golf bevat deze versie namelijk ook nog disc golf. Deze frisbeevariant op standaard golf is zo verschrikkelijk verslavend, dat het haast als een game op zich kan worden gezien.

Het is hierbij de bedoeling om een frisbee met zo min mogelijk worpen in een speciaal metalen frame te krijgen die vaak een behoorlijk eind weg staat. Hierbij is de precisie van de Wii MotionPlus goed merkbaar.

Fantastische besturing

Dat de besturing behoorlijk goed werkt dankzij de Wii MotionPlus, merk je natuurlijk ook tijdens het spelen van de andere modes in de game. Beweeg je de contoller naar achteren, dan zal je personage hetzelfde doen. Door deze één-op-één registratie van de Wii MotionPlus kun je de bal zelf ook spin of een curve meegeven.

Ook het putten is op deze manier veel meer accuraat dan bij bijvoorbeeld Wii Sports. Zo bleek dat de techniek bij de swing belangrijker is dan de kracht. In het begin sloegen we dan ook regelmatig hard, maar kwamen we niet ver.

Zo moeilijk als je zelf wilt

Juist door de nieuwe besturing kan je Tiger Woos PGA Tour 10 zo moeilijk maken als je zelf wilt. Je kan namelijk kiezen tussen volledige vrijheid, maar dus ook lastigere besturing en assistentie.

Als je dan met de Wii MotionPlus zonder assistentie speelt, geeft het een behoorlijk gevoel van voldoening om een ‘chip in’ of een lastige put te verwezenlijken. We hebben dan ook enkele moeilijke momenten tot vervelends toe herhaald, omdat het gewoon zo goed voelt als het uiteindelijk lukt.

Oneindige speelduur

Buiten de vele mogelijkheden en fantastische besturing, werkt de online multiplayer ook nog eens goed. Je hoeft niet aan de slag met friend codes of iets dergelijks. Als je al eens eerder een EA Sports game hebt aangeschaft en daarmee online bent gegaan, dan kan je simpelweg inloggen en klaar is Kees.

Daarnaast ben je een behoorlijke tijd zoet met de tournament modus waarbij je jouw eigen personage hebt aangemaakt. Voordat je achttien holes verder bent bij één toernooi kan je zo een uur verder zijn. Bovendien verveelt dit niet, aangezien je merkt dat je beter en beter wordt. Ben je het gewone golf dan toch even zat, dan kan je jezelf alsnog gaan vermaken met de minigames en disc golf.

Degelijke menu's en geluid

De menu's in Tiger Woods PGA Tour 10 zien er stijlvol uit. Het is makkelijk om de specifieke onderdelen te vinden en te selecteren. Dit mede door de duidelijke en grote symbolen die gebruikt worden. Het is dan ook jammer dat de ontwikkelaar deze geslaagde grafische stijl niet een vervolg kan geven in de textures van de parkoersen en golfers. De animaties zien er dan wel weer soepel uit.

Op audiogebied is er weinig veranderd ten opzichte van zijn voorganger. Je kan je muziek instellen en hoort publiek reageren op goede slagen. Het geluid van deze slagen en andere in-game geluiden zijn prima, maar vallen niet uitermate op.

Zoek je een goede golfgame of een game die de Wii MotionPlus goed gebruikt, zoek dan niet verder. Tiger Woods PGA Tour 10 maakt optimaal gebruik van de mogelijkheden van de Wii MotionPlus en zorgt daarmee voor een geweldige uitdaging en de daarbij horende voldoening bij succes. Een betere golfsim is er op dit moment niet. (91procent)

Platform: PS3, PS2, Xbox 360, PSP, Wii | Release: 03/07/2009