Paul Holman, vice president van Sony Europa, heeft gezegd dat de nieuwe bewegingsgevoelige controller voor de PlayStation 3 "enkele generaties" voor loopt op die van concurrenten Microsoft en Nintendo.

“Het is een generatie verder. Zelfs wel een paar generaties”, vertelt Holman in het interview. “Ik weet dat bij sommige games en applicaties die nu op de markt zijn, het door ontwikkelaars een beetje verdoezeld moest worden om het echt te laten lijken voor consumenten. Maar dit spul is super precies en de impact die dat heeft is echt ongelofelijk.”

“Ik denk alleen wel dat je er mee moet hebben gespeeld voordat je dit inziet”, zegt de vice president. Verder bevestigt hij de releaseperiode van 2010 nogmaals omdat het volgens hem belangrijk is voor ontwikkelaars om te weten of ze voor de nieuwe besturing kunnen gaan ontwikkelen. “We hebben al een zeker bericht naar ze uitgestuurd”, zegt Holman.

“Aan het eind van de dag weten we de exacte weg die we willen kiezen met onze technologie, weten we wanneer we het gaan produceren, maar moeten we er wel voor gaan zorgen dat er een sterke catalogus met games achter staat”, aldus de topman van Sony.

Nieuwe software

De nieuwe besturing van Sony zal samenwerken met de PlayStationEye, een accessoire die volgens Sony al over veel functies beschikt waar Microsoft’s Project Natal mee loopt te pronken. Dit doordat ze nieuwe software voor de camera hebben ontwikkeld. Deze maakt het voor de PSEye straks mogelijk om de positie van het gezicht beter te bepalen en wordt het mogelijk om verschillende onderdelen van het gezicht te onderscheiden.

Daarnaast zal het mogelijk zijn om maximaal vier controllers tegelijk te gebruiken en laat Sony weten dat ze aan het onderzoeken zijn of de nieuwe besturing gecombineerd kan worden met de Sixaxis-mogelijkheden in de standaard PS3-controller. Als voorbeeld geeft het bedrijf een besturing waarbij de nieuwe motion controller als zwaard wordt gebruikt terwijl de DualShock 3 als schild kan dienen.