Gabe Newell van Valve heeft laten weten dat uitgevers wat hem betreft niet langer hoeven op te draaien voor de financiering van een game. Hij vindt namelijk dat gamers zelf ook best kunnen investeren in titels waar ze naar uitkijken.

“Een van de zaken waar ik momenteel zeer in geïnteresseerd ben is hoe we de financiering vanuit de community kunnen regelen”, vertelt de managing director in een interview met Good Game. “Wat er nu gebeurt is dat je een budget hebt – en dat moet echt heel erg groot zijn, zo tussen de tien en dertig miljoen dollar – en het moet al vanaf het begin van een project allemaal beschikbaar zijn.”

“Er hangt dus ontzettend veel risico samen met die dollars en beslissingen die genomen worden moet zeer wel overwogen zijn. Volgens mij zou het dan ook beter zijn als de community de games ging financieren. In andere woorden, ‘Hey ik vind jouw idee erg goed. Ik zal een vroege investeerder zijn met als resultaat dat ik er in een later stadium misschien iets voor terug krijg, en ik krijg ook een exemplaar van de game’”, aldus Gabe Newell.

Game-kennis

Hierbij kunnen gamers volgens Newell dus eigenhandig gaan investeren in games waar zij zelf erg naar uitkijken, zonder dat grote uitgevers gaan bepalen welke games volgens hen ontwikkeld moeten worden. Een mening die overigens geheel in lijn is met een uitspraak van Newell enkele maanden geleden, want toen liet de managing director al weten dat gamers volgens hem over meer game-kennis beschikken dan uitgevers. "Het lijkt er op dat gamers ontzettend slim zijn. De gemiddelde gamer lijkt meer te weten wat een game erg goed maakt dan de gemiddelde medewerker bij een uitgever", aldus Newell eind vorig jaar.