AMSTERDAM - Uit een onderzoek van het University of Oklahoma Health Science Center blijkt dat het spelen van actieve games als Wii Sports en Dance Dance Revolution net zo intensief is als het maken van een stevige wandeling.

Volgens de onderzoekers is het spelen van actieve games in sommige gevallen zelfs intensiever dan een stevige wandeling.

Het onderzoek was specifiek gericht op kinderen en de groep proefpersonen bestond dan ook uit veertien jongens en negen meisjes tussen de tien en dertien jaar oud.

Tijdens de test werd hun energieniveau vergeleken terwijl ze drie verschillende activiteiten uitvoerden: tv kijken, Dance Dance Revolution en Wii Sports (boxen en bowlen) spelen en op een loopband lopen.

Loopband

Logischerwijs bleek dat het spelen van de actieve games ruim drie keer zoveel energie vereiste als tv kijken, en interessanter was dan ook dat het spelen van de games net zoveel – of in sommige gevallen zelfs meer – calorieën verbrandde als het lopen op de loopband.

Een verschil tussen het spelen van Dance Dance Revolution en Wii Sports werd overigens niet aangetoond, en dat terwijl Wii Sports zich vrijwel alleen maar richt op bewegingen met het bovenlichaam.

Exergaming

“Een belangrijke functie van dit ‘exergaming’ is de entertainmentfactor, waardoor sommige spelers meer gemotiveerd zullen raken dan bij traditionele oefeningen”, schrijven de onderzoekers in hun studie.

“Actieve games als DDR of die van de Wii kunnen een alternatief bieden voor de games waarbij je op de bank moet zitten, en kunnen geïntegreerd worden in sportschema’s naast wandelen en fietsen.”

Gamers die toe zijn aan nieuwe ‘exergames’ op de Wii kunnen eind deze maand aan de slag met Wii Sports Resort. Nintendo brengt dit vervolg op de best verkochte Wii-game namelijk op 24 juli naar de winkels.