AMSTERDAM - Het zesde jaar is begonnen voor Harry Potter en zijn vrienden. Zweinstein gaat open en alle studenten halen hun toverstok weer tevoorschijn. Helaas weet Harry Potter in zijn nieuwste game niet echt te overtuigen.

De game Harry Potter en de Halfbloed Prins bestaat uit drie mini-games, namelijk Zwerkbal spelen op je vliegende bezem, toverdrank maken en tegen elkaar duelleren met je toverstok.

Ondertussen moet je rondlopen door de welbekende school Zweinstein en alle verborgen wapens verzamelen door je toverstok te laten wapperen.

Al snel zul je er achter komen dat de besturing van de game niet erg lekker werkt. Harry Potter beweegt erg houterig, waardoor hij moeilijk bestuurbaar is in de nauwe schoolgangen en het welbekende trappenhuis in Zweinstein, dat telkens beweegt.

Shortcuts

Harry kan naast lopen ook rennen, maar je kunt geen scherpe bochten maken als hij rent. Het rennen lijkt dan ook alleen bedoeld als je één rechte lijn wil afleggen.

Je zult vaak verre afstanden moeten overbruggen om de locatie te vinden waar je moet zijn, maar gelukkig kun je hierbij hulp inschakelen.

Haast Onthoofde Henk, een geest, kan je namelijk makkelijk oproepen via het menu of met een druk op een knop. Zo zal Haast Onthoofde Henk je de weg leiden naar de missie waar je moet zijn.

Ook zijn er shortcuts aanwezig. Dit zijn levende schilderijen waar je doorheen kan lopen, waardoor je iets sneller op de plaats van bestemming bent. Aangezien we hierbij geen laadtijden tegenkomen, verliest de game op dit gebied geen snelheid.

Verborgen wapens

Je hebt negen verschillende toverspreuken tot je beschikking, namelijk Petrificus Totalus, Paralitis, Levicorpus, Expelliarmus, Protego, Wingardium Leviosa, Lumos en Incendio.

De spreuk Lumos zal bijvoorbeeld automatisch een licht aanzetten via je toverstok als je in het donker loopt. Met Wingardium Leviosa kan je voorwerpen de lucht in laten zweven, om bijvoorbeeld bij verborgen wapens te komen die anders onbereikbaar zijn.

Het duelleren is makkelijk. Je moet heel snel de rechter analoge stick naar voren bewegen of naar links en rechts, waardoor je bepaalde combo’s uitvoert. De rechter analoge stick is ook de enige knop die je tijdens het duelleren kan gebruiken.

Het duelleren biedt nauwelijks uitdaging, waardoor deze niet bepaald boeiend zijn.

Toverdrank maken

Harry Potter kan tevens toverdrank creëren, wat best vermakelijk is als je het de eerste paar keren doet. Met je rechter analoge stick toverdrank in een beker gooien en vervolgens mixen is even leuk, maar na tientallen keren ben je het zat.

Ook deze mini-game is te simpel, waardoor de uitdaging volledig mist. Het vliegen in de mini-game Zwerkbal ziet er goed uit en voelt goed aan. Je zult door cirkels moeten vliegen, om zo telkens extra tijd te krijgen. Je kunt echter niet vrij rondvliegen, waardoor dit onderdeel erg beperkt is.

Zweinstein heeft er in een game nog nooit zo goed uitgezien als in Harry Potter en de Halfbloed Prins. Helaas zijn de cutscenes en de animaties van de personages een stuk minder. Alhoewel de game grafisch zeker in orde is, verhult dit niet dat het saai is om met Harry Potter Zweinstein te verkennen.

Zweinstein is saai

Er is maar één ding te doen in Zweinstein, namelijk alle wapens vinden. Dat zijn er in totaal 150 en om ze allemaal te vinden, zul je goed moeten zoeken. Deze wapens zijn overigens niet nutteloos.

Je kunt ze namelijk verzamelen om bonussen te krijgen om langer in leven te blijven tijdens het duelleren en multiplayer modi vrij te spelen. Tijdens deze multiplayer kun je samen met een vriend of vriendin het gevecht aangaan met je toverstok als je wapen.

Uitspreken

De dialogen tijdens de cut scenes in Harry Potter en de Halfbloed Prins blijken matig en ook de voice acting is zeer slecht uitgewerkt. De muziek is sfeervol, maar evenaart zeker niet het niveau van de films. Het uitspreken van toverspreuken door Harry Potter en de geluiden die de toverstok maakt, klinken echter wel goed en vertrouwd.

Harry Potter en de Halfbloed Prins is in zo’n vier à vijf uur uit te spelen. Na het uitspelen zijn er een paar dingen te doen. Zo kun je de mini-games nog een keer spelen, alle wapens verzamelen die verstopt zijn in de spelwereld, of doelloos rondlopen en de school verkennen.

Het aanbod van deze game is daardoor zeer onder de maat voor een game die verkocht word voor de volle prijs. Al met al voelt Harry Potter en de Halfbloed Prins eerder aan als een Harry Potter partygame dan een volwaardige filmgame.

Harry Potter en de Halfbloed Prins is simpel gezegd een verzameling mini-games en bevat nauwelijks een verhaal. Grafisch is de game zeker in orde, maar qua gameplay laat de titel te wensen over. De game biedt geen uitdaging en is daardoor in één woord saai. Ook de korte spelduur zorgt ervoor dat de game simpelweg te weinig biedt voor de prijs die je betaalt. Je moet wel een erg grote Harry Potter-fan zijn om de aanschaf van deze game te overwegen. (53%)

Platform: DS, PS2, PS3, PSP, Wii, Xbox 360, pc | Release: 03/07/2009