We zijn inmiddels alweer bijna aan de vijfde volwaardige Guitar Hero-titel toe en in de tussentijd is er heel wat verbeterd en veranderd. Denk alleen al aan het feit dat je nu met een complete band kunt spelen.

Dat kunnen we nog niet zo lang. Daarbij horen we nog niet al te lang de echte nummers van de echte artiesten in een hele goede geluidskwaliteit. In voorgaande delen hoorden we vaak covers en alhoewel het leuk was om deze te spelen, was dit het toch niet helemaal.

Ook grafisch is de serie enorm verbeterd. Het is langzaamaan steeds duidelijker geworden wat er gebeurt op het scherm en daarmee kregen we ook steeds meer opties en speelmogelijkheden. De gitaar heeft daarbij een slider bar die gebruikt kan worden. Stuk voor stuk extra dingen die je niet kunt gebruiken in oudere delen en dat is jammer.

Geen slappe covers

Zo dacht Activision er blijkbaar ook over. Ze pakten de telefoon om de master tracks van de vetste nummers uit alle voorgaande delen te krijgen en dat lukte. Dat houdt dus in dat Guitar Hero Greatest Hits volledig bestaat uit origineel materiaal. Was je favoriete nummer voorheen nog een slappe cover, dan heb je grote kans dat hij op deze disc staat in perfecte geluidskwaliteit en ingespeeld door de echte artiesten.

Ook zijn alle nummers opnieuw gemapt. Dat houdt dus ook in dat je niet zomaar blindelings hetzelfde nummer kunt spelen, want de noten zouden wel eens anders kunnen liggen. Daardoor is het mogelijk om alle nieuwe opties van de gitaar en de extra gameplay-dingen toe te voegen.

Tevens zijn de nummers nu niet meer alleen voor de gitarist geschikt, ook andere muzikanten kunnen meedoen. Alle tracks die je vindt in deze game zijn door de gehele band te spelen. Dat is wel zo vet natuurlijk als je het hele pakket van Guitar Hero World Tour thuis hebt staan.

Heel veel lachen

Natuurlijk kon het hele multiplayer-gebeuren niet achterblijven. Alle opties die we kennen uit de voorgaande delen zien we terug en dat betekent heel veel battles tegen elkaar en daarbij heel veel lachen. Iets wat we altijd al gedaan hebben bij de multiplayer-opties van Guitar Hero.

Wat we wel een beetje raar vinden, is dat je elk nummer verplicht moet spelen om het laatste nummer te unlocken. Iets wat je bij Guitar Hero Metallica niet hoeft te doen en wat veel gamers toch een goede ontwikkeling vinden. Er zitten namelijk altijd een paar nummers in die je liever niet zou willen spelen, gewoonweg omdat je het verschrikkelijke muziek vindt. Wil je de game uitspelen, dan zul je toch die vier minuten even moeten doorbijten.

Raar

Daarnaast hadden we soms last van het feit dat de noten af en toe niet helemaal overeen lijken te komen met wat je hoort. De snelheid voelt op veel momenten heel raar aan, waardoor je het hele ritme van het nummer kwijt bent. Met een beetje oefening kom je er wel goed voorbij, maar als je het nummer muzikaal kent, dan wil je gevoelsmatig nogal eens wat anders doen. Jammer dat de game het dan vaak niet met je eens is.

Dan nog even het laatste kritiekpuntje: censuur. De game bevat metal en bij metal wordt nogal wat afgevloekt, alleen horen we dat niet in deze game. Dat is meer dan jammer. Als je dan Killing in the Name Of… van Rage Against The Machine speelt en je hoort “[…..] you I won’t do what you tell me” dan mis je toch een belangrijk onderdeel van het nummer. Als je lekker aan het meezingen bent en je hoort dat niet, dan raak je toch elke keer weer een beetje uit het nummer en dat is erg jammer.

Guitar Hero Greatest Hits is een prima verzameling van nummers die in de vorige Guitar Hero-delen al beschikbaar waren. Het is wat ons betreft niet de beste keuze, want er missen nog wat geniale nummers (Tenacious D bijvoorbeeld). Het is echter wel een leuke aanvulling aan de lijst van nummers die je waarschijnlijk al in je bezit hebt, ook omdat de huidige functionaliteiten van de serie zijn toegevoegd. Het voegt voor de rest natuurlijk weinig toe aan de bekende gameplay van Guitar Hero, maar dat moet je ook niet verwachten. Dit is gewoon een uitbreiding die je weer even bezig houdt en die je de mogelijkheid geeft om bekende nummers met een band te spelen in plaats van alleen en daar leent de game zich prima voor. (73%)

Platform: Xbox 360, PS3, PS2, Wii | Release: 26/06/2009