Vandaag maakt uitgever en ontwikkelaar Codemasters bekend dat Operation Flashpoint: Dragon Rising op 8 oktober in de Europese winkels zal verschijnen voor de Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Operation Flashpoint: Dragon Rising zou aanvankelijk al in 2008 verschijnen maar is sindsdien meerdere malen uitgesteld door Codemasters. De game is het vervolg op het door Bohemia Interactive ontwikkelde Operation Flashpoint uit 2001, maar mag volgens deze studio niet gezien worden als een officiële opvolger van hun game.

Het eerste deel werd namelijk enkel uitgegeven door Codemasters maar na een conflict tussen beide bedrijven ging ieder zijn eigen weg. Bohemia ontwikkelde vervolgens de vergelijkbare ArmA-serie, waarvan deel 2 onlangs is verschenen voor de pc. De advocate die Bohemia heeft ingeschakeld stelt dat Bohemia in het bezit is van de exclusieve rechten om vervolgen te maken op de eerste Operation Flashpoint. Codemasters zou bovendien hebben toegegeven dat Bohemia geestelijk eigenaar is van de gehele game, behalve de woorden ‘Operation Flashpoint’.

Geen game-engine

Marek Spanel, CEO van Bohemia liet eerder al weten zich af te vragen hoe Codemasters kan beweren dat ze een vervolg maken, zonder dat zij bijvoorbeeld de rechten op de game-engine hebben. Hij voegt daar aan toe dat hoewel Codemasters de titel mag gebruiken, het niet gerechtvaardigd is als zij Dragon Rising promoten als een officieel vervolg van de ‘prijzenwinnende’ eerste game, aangezien die prijzen werden toegekend aan Bohemia.