Met een titel als deze staat er één ding als een paal boven water, we hebben hier te maken met een spel met ballen. Dat past goed bij de brede doelgroep die de Wii probeert aan te spreken.

Sudoku Ball Detective is een puzzelspel voor de Wii gebaseerd op de tegenwoordig zeer populaire sudoku. De sudoku’s zijn in dit spel afgebeeld op ballen en op elke bal staan zes sudoku’s die onderling met elkaar verbonden zijn. Dit geeft een leuke nieuwe invulling aan een bekend concept.

Je kunt de ballen ronddraaien en zo steeds van elke sudoku die er opstaat een klein stukje oplossen zodat er voor de aangrenzende sudoku’s weer meer getallen bekend worden. Op die manier ga je door tot je elk getal op de bal hebt ingevuld.

Moord

De detective uit de titel, Sir Edward G. Bannister, komen we tegen in de story mode. Door middel van een aantal van tekst voorziene plaatjes tussen de sudoku’s door wordt een verhaal in beeld gebracht. Door sudoku’s op te lossen, moeten we erachter komen wie Jonathan Coleridge vermoord heeft.

Er is niet veel energie gestoken in het verhaal. Het bestaat alleen maar uit stilstaande afbeeldingen en de tekst is niet ingesproken. Het verhaal zelf weet ook niet te boeien. De personages zijn saai en het is niet goed te onthouden wie wie is.

De sudoku’s in de story mode verschillen niet veel van de sudoku-ballen die je buiten de story mode kan spelen. Dat deze puzzels binnen een bepaalde tijd moeten worden opgelost, is eigenlijk het grootste onderscheid. Naast de ballen en de story mode zijn er ook nog klassieke sudoku’s te spelen. Alles bij elkaar biedt de game je 240 verschillende puzzels.

Geschikte besturing

De besturing met de WiiMote is erg geschikt voor een dergelijke game. Aanwijzen, invullen en klaar. Hoewel het spel in zijn eenvoud eigenlijk weinig fout kan doen, is er toch één ding op aan te merken. Bij lang achter elkaar spelen krijg je last van je ogen omdat de cijfers op de bal in perspectief zijn neergezet. De getallen in de uiterste hoeken van de puzzel zijn dus veel kleiner dan die in het midden.

Ben je een liefhebber van sudoku dan zul jij je wellicht met Sudoku Ball Detective kunnen amuseren, maar misschien moet je eerst overwegen om een van de vele gratis sudoku generators voor op de pc te proberen. Deze game voor de Wii is namelijk helemaal niet goedkoop. Zeker niet als je bedenkt dat het niet meer is dan een veredeld puzzelboekje. De uitgever had er misschien beter aan gedaan als ze dit spel hadden aangeboden als WiiWare.

Sudoku Ball Detective is een ongecompliceerd puzzelspel dat het goed zou doen als WiiWare-titel, maar te duur is als normale release. De story mode waarnaar in de titel wordt verwezen, stelt niet veel voor en weet de game niet te verheffen boven een digitaal puzzelboekje. Jammer. (52%)

Platform: Wii, DS, pc | Release: 26/06/2009