AMSTERDAM - In eerste instantie wist Gearbox te melden dat er maar liefst een half miljoen wapens in Borderlands te vinden zouden zijn, maar dit werd al snel verhoogd naar een miljoen. Vandaag laat de ontwikkelaar echter weten dat het er nu “miljoenen en miljoenen” zijn geworden.

“Er zijn letterlijk miljoenen en miljoenen guns in Borderlands, meer guns dan we ooit hadden kunnen bouwen”, vertelt Randy Pitchford, president van Gearbox.

“Ik bedoel, er zitten meer guns in Borderlands dan in alle first-person shooters op de 360 en alle shooters op de PlayStation bij elkaar."

"En als je alle ontwikkelingsteams zou nemen en tegen ze zou zeggen, ‘maak wapens zoals je dat gewend bent om te doen', dan nog zou je nooit zoveel wapens kunnen maken.”

Wapens bouwen

“Dus wat we in plaats daarvan hebben gedaan – dat zou namelijk een onmogelijke opgave zijn geweest – we hebben kunstmatige intelligentie ontwikkeld en een gear builder-systeem die het daadwerkelijk maken van de wapens voor ons deed.

We hebben toen allemaal producenten gemaakt en verschillende materialen als metalen, plastic en dat soort dingen. Daarnaast hebben we ook nog allemaal verschillende klassen wapens aangemaakt en heeft iedere wapenproducent zo zijn eigen kenmerken gekregen.”

“Dit hebben we allemaal in onze software en in de A.I. verwerkt, en hebben die toen alle wapens voor ons laten bouwen. Het is echt tof spul man, en ik denk niet dat er ooit iemand is geweest die dat zo heeft geprobeerd. Iedere keer verbaas ik me er nog over. Iedere dag ontdek ik weer dingen die ik nooit eerder heb gezien”, aldus een enthousiaste Randy Pitchford.

RPS-game
Tijdens de E3 liet Pitchford weten dat Borderlands de first-person shooter-fans meer zal gaan aanspreken dan dat Fallout 3 dat deed.

De titel van Bethesda ziet de combat volgens hem namelijk als een toevoeging op de sterke RPG-basis, terwijl Gearbox deze RPG-onderdelen juist als een aanvulling ziet op de overheersende combat. Pitchford noemt zijn eigen game dan ook liever een RPS dan een FPS. Borderlands verschijnt op 23 oktober voor de Xbox 360, PlayStation 3 en pc.