AMSTERDAM - Tijdens de Develop ’09 in Brighton (Engeland) heeft Sony vandaag tekst en uitleg gegeven over hun aankomende bewegingsgevoelige besturing voor de PlayStation 3. Daarnaast wordt er ook het een en ander over Project Natal gezegd.

In de presentatie van Sony vanochtend ging de ontwikkelaar vooral in op de nog steeds naamloze bewegingsgevoelige controller die ze tijdens de E3 vorige maand onthulde.

Hoewel tijdens de E3-presentatie bleek dat de nieuwe hardware nog niet helemaal vlekkeloos functioneerde, geeft Colin Hughes nu aan dat de mankementen grotendeels zijn verholpen. “We krijgen nu totaal geen lag meer, iets waar we nog wel last van hadden met onze op de PS3 gebaseerde camera. Het is nu zeer snel en reageert naar behoren.”

Gezellig kantoor

Sony meent dat een aantal voordelen van Project Natal - waar Microsoft nu mee te koop loopt - al geruime tijd beschikbaar is in de PSEye. Daarnaast hebben ze nieuwe gezichtsherkenningssoftware ontwikkeld voor de PSEye waarvoor uitgebreid onderzoek is gedaan volgens Kish Hirani.

“Het was erg gezellig bij ons op kantoor en het is dan ook zeer uitgebreid getest”, vertelt hij tijdens de presentatie.

Door de nieuwe software voor de PSEye kan de camera straks de positie van het gezicht beter bepalen en wordt het mogelijk om verschillende onderdelen van het gezicht te onderscheiden. Zo zouden de neus, mond, ogen, wenkbrouwen, de vorm van de mond en zelfs een bril door de camera herkend kunnen worden.

Discussiestof

Net als Microsoft presenteerde ook Sony tijdens de E3 haar toekomstige motion controller en zowel deze als het door Microsoft aangekondigde Project Natal wist in de weken daarna voor veel discussiestof te zorgen. Hierbij bleek het vooral Nintendo te zijn die zich veel liet horen over de nieuwe controllers van haar concurrenten.

Zo liet Shigeru Miyamoto onder andere weten dat Sony er verstandig aan heeft gedaan om – in tegenstelling tot Microsoft - voor een fysieke controller te kiezen. Volgens Miyamoto willen gamers namelijk een zekere ‘feedback’ voelen tijdens het gamen en bij Project Natal ontbreekt het hier volgens hem aan.

Ironisch

Ook andere kopstukken van Nintendo hebben zich na de aankondiging over de nieuwe controllers uitgelaten, want zo zegt Reggie Fils-Aime bijvoorbeeld dat het ‘ironisch’ is dat de concurrentie nu ook met motion control aan de slag gaat en wist Satoru Iwata te vertellen dat hij de bewegingsgevoelige controllers van Sony en Microsoft al een jaar eerder had verwacht.