AMSTERDAM - Volgens Bill Gates zal Project Natal niet alleen geschikt zijn voor het besturen van Xbox 360-games, ook pc-bezitters kunnen volgens de baas van Microsoft profijt hebben van deze nieuwe bewegingsgevoelige besturing.

Bill Gates sprak in een interview met CNET over de nieuwe technologieën waar Microsoft momenteel mee bezig is.

“Een cool voorbeeld daarvan zal je over iets meer dan een jaar te zien krijgen, en dat is een camera-achtig ding”, vertelt Gates. De oprichter van Microsoft zegt verder dat het aanvankelijk werd aangekondigd als een Xbox 360-apparaat, maar dat het eigenlijk bedoeld is voor media consumptie in het algemeen.

Natal zal op de pc volgens Gates vooral gebruikt kunnen gaan worden “om vergaderingen, samenwerkingen en de communicatie met anderen een stuk eenvoudiger te maken.”

Natal werd tijdens de E3 uiteraard in eerste instantie gepresenteerd als game-controller, maar ook werd hier duidelijk dat de nieuwe camera het mogelijk zal maken om bijvoorbeeld door menu’s te scrollen met een handgebaar. Het zijn dit soort toepassingen die het volgens Gates aantrekkelijk moeten gaan maken voor pc-gebruikers.

Zeer spannend

“Zowel het Xbox-team als het Windows-team sprongen bovenop het idee dat het ook in het kantoor gebruikt zou kunnen worden, en het is allemaal zeer spannend”, aldus Bill Gates over Project Natal.

De nieuwe besturingsmethode, die gebruik maakt van een soort sensorbalk, zou volgens Microsoft een controller overbodig maken omdat hiermee games bestuurd kunnen worden met het lichaam.

“Zie je een bal? Raak hem, schop er tegenaan of vang hem. Als je weet hoe je je handen beweegt, je heupen schudt of hoe je spreekt, kunnen jij en je vrienden meedoen. De enige noodzakelijke ervaring is levenservaring”, aldus Microsoft tijdens de presentatie begin juni.

Volgens Microsoft zullen spelers drie soorten games kunnen verwachten voor deze nieuwe controller. Ten eerste blijft Microsoft games uitgeven die enkel te spelen zijn met de Xbox 360-controller. Ten tweede worden er games ontwikkeld die juist enkel met Natal werken en tot slot zullen er titels verschijnen die zowel met de controllor als met Natal te spelen zijn of die gebruik maken van een combinatie.