AMSTERDAM - Eind juni werd duidelijk dat Take-Two een game onder de naam Duke Begins in ontwikkeling had bij een nog onbekende third-party ontwikkelaar. Vandaag wordt bekend dat de game in handen lag van Gearbox Software.

Dit wordt duidelijk uit nieuwe rechtbankdocumenten die zijn opgedoken uit de rechtszaak tussen Take-Two en 3D Realms rond Duke Nukem Forever.

Take-Two bevestigde de ontwikkeling van de game vorige maand al en zei dat deze begin april voor onbepaalde tijd werd stilgelegd. Het project is echter nog niet geheel afgeblazen.

Een maand nadat Take-Two ontwikkelaar 3D Realms had aangeklaagd voor het niet afleveren van Duke Nukem Forever, kwam Apogee – eigenaar van 3D Realms – met een tegenaanklacht.

Hierin werden niet alleen de beschuldigingen van uitgever Take-Two van de hand gewezen, ook werd duidelijk dat Take-Two haar eigen Duke Nukem-game in ontwikkeling had in de vorm van Duke Begins.

Exclusieve rechten

Het was echter nog onduidelijk welke partij de ontwikkeling van deze game voor zijn rekening had genomen, maar vandaag blijkt dit dus Brothers in Arms-ontwikkelaar Gearbox te zijn.

Deze Duke Begins is volgens Apogee onderdeel geweest van een overeenkomst tussen beide partijen die in oktober 2007 werd gesloten.

“Apogee heeft Take-Two de exclusieve rechten gegeven om een nieuwe game te ontwikkelen en uit te geven die gebaseerd is op Apogee’s Duke Nukem-franchise”, schreef de ontwikkelaar in het document.

Verwarring

Met de komst van Gearbox als zoveelste partij in het geschil begint de hele rechtszaak verwarrende vormen aan te nemen.

Zo meent Apogee ook nog dat zij medezeggenschap zouden hebben over de nieuwe game, welke ergens midden 2010 had moeten gaan verschijnen. “Al het werk van de third party-ontwikkelaar aan Duke Begins werd in april 2009 echter stopgezet”, aldus Apogee in de aanklacht.

Het is overigens niet de eerste keer dat 3D Realms betrokken was bij een dergelijke overeenkomst. 3D Realms zag in 2006 namelijk eenzelfde samenwerking ontstaan tussen Human Head Studios en Take-Two voor de ontwikkeling van de game Prey.

Duke Begins zal de releaseperiode van 2010 dus niet meer gaan halen en het is nog onduidelijk wanneer de ontwikkeling hiervan weer wordt hervat.