AMSTERDAM - De Battlefield-games behoren tot de beste online shooters. Battlefield 1943 is de eerste game in de spelreeks die via Xbox Live Arcade en PSN wordt aangeboden.

Als D-Day net zo was verlopen als de lancering van Battlefield 1943, dan stonden de Geallieerden nog steeds op het strand in Normandië. Deze lancering was namelijk verre van vlekkeloos.

Een chronisch gebrek aan servers (EA regelt zijn eigen servers ook op Xbox Live) maakte het in de eerste week bijna onmogelijk om mee te doen aan een potje Battlefield 1943.

Hoewel er in de afgelopen dagen veel servers bij zijn geplaatst, zijn er nog steeds piekmomenten waarbij het moeilijk is om een game binnen te komen.

Absurd

Dan maak je toch zelf een spel? Dat zou je denken, maar helaas zijn de mogelijkheden binnen Battlefield 1943 daarin erg beperkt. Zo kan je zelf geen ranked matches aanmaken.

Wil je zelf een vriendschappelijk potje beginnen, dan moet je in totaal zestien spelers hebben voor je de game kan opstarten. Wij snappen dat er een minimum aan spelers nodig is om een goede spelervaring te hebben, maar zestien is echt absurd veel.

Geen van de online shooters die de laatste jaren zijn verschenen, heeft deze beperking. Het voelt meer aan als een verkapte bezuinigingsmaatregel, zodat er niet teveel sessies komen met ‘weinig spelers’.

Het is te hopen dat deze beperkingen snel via een update worden opgeheven.

VS versus Japan

Ondanks de aanloopproblemen is Battlefield 1943 namelijk een zeer leuke, verslavende online shooter. Ontwikkelaar DICE heeft alles wat ze geleerd hebben van multiplayer-shooters gecombineerd in Battlefield 1943, dat aanvoelt als een compacte, enorm verbeterde versie van Battlefield 1942 (nog steeds een klassieker).

Deze keer is het echter geen Geallieerden versus Nazi’s, maar de Amerikaanse marines tegen het Japanse keizerlijke leger. Er zijn alleen verschillen qua uiterlijk, want de beschikbare wapens, voertuigen en soldatenklassen zijn identiek.

Drie soorten

Er zijn drie soorten soldaten op het slagveld. Je hebt de Riflemen, goed op de middellange afstand en beschikt tevens over een primitieve granaatwerper.

Voor de korte afstand is er de Infantery die zeer effectief is met zijn machinegeweer. Met zijn bazooka is deze klasse ook dé keuze om tanks en andere voertuigen uit te schakelen.

De ultieme verdediger is de scout. Met je sniper rifle kan je over lange afstanden mensen uitschakelen en de beschikbare claymores zijn ideaal om belangrijke punten op de map te beveiligen.

Oorlogsspeelgoed

Ander belangrijke speelgoedstukken op het slagveld zijn de vliegtuigen, tanks, jeeps, landingsvaartuigen en een radarstation waarmee je een bombardement kan oproepen.

Bunkers met vaste machinegeweren en AA-guns tegen vliegtuigen spelen tevens een belangrijke rol op de verschillende maps. De game heeft er vier, waarbij de Coral Sea Map later beschikbaar komt als alle Battlefield 1943-spelers samen 43 miljoen kills hebben gemaakt (volgens DICE zal dat maximaal 10 dagen duren).

De drie beschikbare maps zijn alledrie eilanden en Wake Island is onze favoriet. Door de U-vorm zijn er zeer verschillende aanvalroutes mogelijk. Het is ook de meest open map, waardoor je snel kan oprukken. Aan de andere kant ben je in de open ruimtes ook het meest kwetsbaar.

Grafisch wordt Battlefield 1943 aangedreven door de Frostbite-engine, die ook in Battlefield Bad Company is gebruikt. Dat levert mooie, kleurrijke beelden op. De enige beperkingen zijn de enigszins simpele modellen van de soldaten.

Heftige gevechten

Het voordeel is natuurlijk dat er ook in Battlefield 1943 weer veel van de omgevingen opgeblazen kan worden. Dat komt goed van pas in de andere twee maps: Guadalcanal en Iwo Jima.

Deze hebben namelijk veel heuvels, nauwe paadjes en loopgraven. Het is lastig voor tanks om hier doorheen te komen, omdat ze makkelijk onder vuur komen te liggen.

In het centrum van het eiland vinden vaak de heftigste gevechten plaats. Met checkpoints die redelijk dichtbij elkaar liggen, is het lastig om deze vast te houden. Verliest je team alle checkpoints, dan is de game niet voorbij, maar loopt het aantal keer dat je kan respawnen sneller terug.

Slimme maatregel

Een slimme maatregel die ervoor zorgt dat snelle rush-tactieken niet gaan overheersen in Battlefield 1943. Combineer dat met de korte tijd die je moet wachten als je bent neergeschoten en je hebt een game met een heerlijk snel speltempo.

Maar de kracht van 1943 is de balans. Natuurlijk is het assortiment aan wapens en voertuigen beperkt, maar niks is te sterk of bepalend. In eerdere Battlefield-delen hadden voertuigen, maar ook vliegtuigen een immens voordeel.

Natuurlijk ben je in een tank sterker, maar er zijn maar een paar schoten van een bazooka nodig om deze op te blazen.

Onkwetsbaar

De vliegtuigen in Battlefield 1943 zijn krachtig, maar ook kwetsbaar. Er is veel gedaan om de besturing simpel te houden, maar toch blijven de vliegtuigen lastig te besturen. Het is daarom jammer dat de tutorial van Battlefield 1943 zo beperkt is.

Natuurlijk is de besturing niet enorm complex, maar het is in een tutorial makkelijker om alles onder de knie te krijgen dan wanneer de kogels om je oren vliegen en de overwinning op het spel staat.

De toekomst van Battlefield 1943 ligt hem ongetwijfeld in downloadable content. Voor iets meer dan 15 euro heb je een geweldige online shooter, met een beperkt aantal levels.

Het verdere succes hangt af van hoe de game wordt uitgebreid en welke prijs daarvoor betaald moet worden. Battlefield 1943 is nu compact en compleet en je kan je zeker een hele tijd met de game vermaken.

Battlefield 1943 heeft een lastige start gehad en nog steeds zijn de servers niet ideaal. Qua game is het echter absoluut een schot in de roos. De maps zijn slim ontworpen zodat er snel heftige gevechten ontstaan. Het arsenaal aan voertuigen en wapens is beperkt, maar dat voelt niet aan als een gemis. Integendeel, want de balans van Battlefield 1943 is zeer goed. Grafisch kan de game absoluut meekomen, al zijn de modellen van de soldaten wat simpel. Natuurlijk komt er nieuwe betaalde content, maar Battlefield1943 is als compacte game echt de moeite waard. (84%)

Platforms: Xbox 360, PS3, pc | Release: 08/07/2009 (Xbox 360), 09/07/2009 (PS3), september 2009 (pc)