“Consolemakers hebben de prijs van thuisconsoles voor een veel te lange periode veel te hoog gehouden”, dat zegt analist Michael Pachter over de reden achter de vertraagde verkoop van games dit jaar.

“Wij denken dat producenten een strategische fout hebben gemaakt door de prijzen gedurende een lange periode kunstmatig hoog te houden”, zegt Pachter. Volgens hem kennen de VS momenteel de vierde achtereenvolgende maand waarin de verkoop van games terugloopt, door een terughoudendheid van de consument door het huidige prijsniveau.

Zwakke line-up

“Wij geloven dat de negatieve softwareverkoop niet zozeer te maken heeft met een zwakke line-up. Onze conclusie is dan ook dat het enkel kan worden opgelost als consumenten geïnteresseerd worden in het kopen van nieuwe consoles”, zegt hij. “Anders zal het zeer moeilijk gaan worden voor uitgevers om iedere maand hogere verkoopcijfers te realiseren.”

De analist van Wedbush Morgan voorspelt verder dat de verkoop van consoles aan het eind van de maand een stuk lager zullen uitvallen dan die van een jaar eerder. Zo denkt hij dat de Wii-verkoop maar liefst 24 procent zal dalen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder, dat de Xbox 360-verkoop negen procent zal dalen en die van de PlayStation 3 veertien procent.

Gedwongen prijsverlaging

“De consolemakers zullen hierdoor gedwongen worden om een prijsverlaging te overwegen voor het einde van dit jaar, waarbij Sony de PS3 waarschijnlijk op 1 oktober goedkoper zal maken”, verklaart Pachter.

“Verder denken wij dat de financiële vooruitzichten van Nintendo’s hardware-verkopen niet haalbaar zijn zonder een prijsverlaging, en we denken dan ook dat zij rond dezelfde tijd met een verlaging gaan komen.”

Met dit laatste bevestigt Pachter nogmaals de voorspelling die hij een maand geleden ook al deed. Toen zei hij namelijk ook dat hij een prijsverlaging van de PlayStation 3 en de Wii nog voor de feestdagen werkelijkheid ziet worden. Zowel Nintendo als Sony hebben vooralsnog niets losgelaten over dergelijke plannen.