AMSTERDAM - Vanochtend werd duidelijk dat uitgever Take-Two BioShock 2 naar een release in de eerste helft van 2010 gaat verplaatsen. Nu leren we dat ook Max Payne 3 een nieuwe releaseperiode krijgt opgeplakt.

“Het besluit om een releasedatum te verschuiven is nooit makkelijk”, vertelt Ben Feder van Take-Two. “Het resultaat hiervan is dat we de vervolgen op een paar van onze sterkste franchises – waaronder BioShock 2, Mafia II, Max Payne 3 en Red Dead Redemption – naar het volgende fiscale jaar zullen verplaatsten.”

“Deze titels zullen een sterke line-up voor het financiële jaar 2010 verzekeren. En ze moeten - naast de andere producten die we voor volgend jaar hebben staan - voor een platform zorgen dat verhoogde financiële prestaties mogelijk gaat maken in een beter verkoopklimaat”, aldus Feder.

Theoretisch

Hoewel Take-Two eerder duidelijk aangaf dat BioShock 2 in de eerste helft van 2010 zal verschijnen, lijkt een duidelijke releaseperiode voor Max Payne 3 nog te ontbreken. Het fiscale jaar 2010 begint namelijk in november van dit jaar en theoretisch gezien zou dit dus betekenen dat de game nog in 2009 kan verschijnen. Echter geeft de uitgever duidelijk aan dat ze willen wachten op een beter ‘verkoopklimaat’ waardoor een release in het begin van 2010 meer voor de hand ligt.

Domineren

Volgens EEDAR analist Jesse Divnich zal Take-Two door het uitstel van haar toptitels naar 2010 uitgroeien tot de dominante partij van dat jaar. “Het uitstel van BioShock 2 heeft mijn visie op Take-Two drastisch veranderd”, vertelt hij. “Ik dacht al dat Take-Two het beter zou gaan doen dan de rest in 2010, maar nu weet ik zeker dat ze het hele jaar zullen domineren.”

"BioShock 2, Max Payne 3, Red Dead Redemption, Mafia II, nieuwe downloadbare content voor Grand Theft Auto, en de mogelijke release van Agent moeten van 2010 gewoon het jaar van Take-Two maken”, aldus Divnich.

Volgens de analist zet Take-Two hiermee de behoeftes van haar consumenten voor die van de investeerders. Een te snelle release van één van deze titels zal volgens hem namelijk alleen maar schade kunnen toebrengen aan het bedrijf.