Dana White, president van vechtbond UFC, heeft vechters gewaarschuwd om niet in zee te gaan met de aangekondigde vechtgame van EA Sports. Doen ze dit toch dan liggen ze wat White betreft uit de UFC.

Als president van de bekende mixed martial arts-bond UFC, heeft Dana White in het verleden meerdere malen geprobeerd om een voet tussen de deur te krijgen bij EA Sports voor een UFC-game. Echter kreeg hij constant te horen dat hier geen enkele interesse in was. “EA zei: ‘Je bent geen echte sport. We willen onze vingers hier niet aan branden en willen er niets mee te maken hebben’”, aldus White.

2 miljoen

Na de afwijzing van EA heeft concurrent THQ de vechtbond aangetekend voor een game en deze UFC 2009 Undisputed is volgens White sinds de release in mei al twee miljoen keer verscheept. Iets dat EA Sports er volgens de UFC president toe heeft gebracht om zelf ook met een MMA-titel te komen.

“THQ en UFC hebben hun nek uitgestoken door een game-deal te sluiten in de slechts denkbare economische situatie”, vertelt White. “We doen dit gewoon en het is succesvol gebleken en nu wil EA Sports ook ineens een videogame maken. Echt waar? Dat is niet wat je ons anderhalf jaar geleden hebt verteld hoor.”

Geen echte sport

“Ze wilden niet eens een afspraak maken omdat ze misselijk werden van mixed martial arts. Omdat ze het niet zagen als een echte sport. Daar zijn ze nu ineens wel heel erg snel overheen gestapt of niet?”, aldus White. Hij laat verder weten dat iedere sporter die mee wil werken aan dit nieuwe project van EA, kan verwachten dat ze op een zwarte lijst van de UFC komen te staan.

Electronic Arts kondigde hun nieuwe franchise tijdens de E3 aan en liet weten dat ze ieder jaar met een vechtgame op de markt willen komen. Hierbij zullen ze gaan afwisselen tussen Fight Night en deze nieuwe martial arts-franchise. “Het geeft ons een vast ritme met daarin ieder jaar een vechtgame”, zei Peter Moore van EA Sports vorige maand. “Verder heb ik enorm veel respect voor UFC en wat THQ met de franchise heeft gedaan. Maar ik denk dat er zeker ruimte is voor een concurrent.”

EA Sports MMA zal in 2010 worden uitgebracht voor de PlayStation 3 en de Xbox 360.