AMSTERDAM - Een nieuwe Tour de France betekent een nieuwe Pro Cycling Manager. Die regel geldt al sinds 2001. Elk jaar een nieuwe versie van je game uitbrengen is een riskante tactiek voor een ontwikkelaar.

Zeker als je met een beperkt budget moet werken en een game maakt voor een doelgroep die even trouw als kritisch is. De Franse ontwikkelaar Cyanide kampt sinds 2001 met dit probleem.

Pro Cycling Manager 2009 bevat diverse verbeteringen, maar de ontwikkelaar heeft – wellicht noodgedwongen - de nodige steken laten vallen.

Naar de redenen kunnen we slechts gissen, maar het is geen geheim dat Cyanide een relatief beperkt budget heeft in vergelijking met andere ontwikkelaars. Een management-game over wielrennen trekt een beperkt publiek en levert dus ook geen gigantische omzet op.

Keuzes maken

Daardoor moet de ontwikkelaar keuzes maken en zijn dure licenties en grote investeringen niet altijd mogelijk. Gevolgen: een traditioneel incorrecte database met alternatieve namen voor renners en een verouderde grafische engine die schreeuwt om vervanging.

Het gaat echter te ver om te zeggen dat de ontwikkelaars een jaar stil hebben gezeten. Er zijn wel degelijk verbeteringen en uitbreidingen ten opzichte van Pro Cycling Manager 2008, maar deze zijn niet direct zichtbaar en dat maakt een slechte eerste indruk.

Menu’s en muziek lijken rechtstreeks overgenomen uit de vorige versie. Het laatste is niet erg belangrijk, want waarschijnlijk zit daar niemand op te wachten in een management-spel. Je kunt overigens je eigen MP3’s importeren als je behoefte hebt aan muzikale ondersteuning.

Navigatieproblemen

De menu’s zijn weliswaar overzichtelijk, maar bevatten nog steeds dezelfde navigatieproblemen, waardoor met name nieuwe spelers de weg kwijt kunnen raken. Ervaren spelers zullen hun weg wel vinden, maar dat mag natuurlijk niet als excuus gelden.

Wie iets verder kijkt zal diverse verbeteringen ontdekken, zoals de uitbreiding van het baanwielrennen. Dit onderdeel is sinds enkele jaren aanwezig en bij de fans zeer populair als online multiplayer-game.

Hier zijn meer renners en stadions beschikbaar en bovendien zijn nieuwe racevormen, zoals scratch en puntenkoers toegevoegd, wat de fans zeker zal bekoren.

Geen tutorials

Pro Cycling Manager draait echter om de management-modus en daar moet je beter zoeken naar vooruitgang. Het eerste dat opvalt, is dat de tutorials ontbreken.

Die waren in eerdere versies wel aanwezig en betroffen met name de manier waarop je jouw renners tijdens een wedstrijd kon besturen.

In onze ogen was deze modus eerder aan uitbreiding toe (bijvoorbeeld een tutorial voor het opzetten en plannen van correcte trainingsschema’s).

Door dit te schrappen wordt de drempel voor nieuwe spelers hoger, waardoor ze wellicht eerder afhaken. Dat kan toch nooit de bedoeling zijn, lijkt ons.

Zelf een team maken

In de basis blijft deze modus Pro Cycing Manager 2009 natuurlijk elk jaar hetzelfde. Dit jaar kun je de macht grijpen bij één van de 65 beschikbare teams of - en dat is wel nieuw - zelf een team maken.

Met een beperkt budget, dat je eventueel wel zelf kunt vergroten, ga je aan de slag om je droomformatie te bouwen. Je bent verantwoordelijk voor de training, het materiaal en de contracten van je renners en ook tijdens de wedstrijden heb je volledige controle over hun doen en laten.

Tijdens de koers worden de volgende verbeteringen zichtbaar. De interface is opgefrist en in Pro Cycling Manager 2009 krijg je informatie over voorsprong, achterstand en klassementen via (kleine) pop-ups voorgeschoteld, wat erg handig is.

Verbeteringen

Daarnaast kun je andere vaste schermen, zoals de kaart van het parkoers en het besturingsscherm voor je renners, zelf verplaatsen en zo je scherm indelen zoals jij dit het fijnste vindt.

De wedstrijden zelf verlopen behoorlijk realistisch en vooral de bergetappes zijn verbeterd in vergelijking met de vorige versies.

De vraag is of dit voldoende is om deze titel als meer dan een update te bestempelen. Bovendien zijn de fans van Pro Cycling Manger zelf ook erg actief in het maken van nieuwe databases, ritten en grafische updates voor het spel.

Dat heeft voor Pro Cycling Manager 2008 al geleid tot ‘superpatches’ waarmee het spel zowel grafisch als qua gameplay sterk wordt verbeterd.

Dat soort patches komen er wellicht ook voor Pro Cycling Manager 2009, maar is een uitgebreide versie van Pro Cycling Manager 2008 niet even goed als Pro Cycling Manager 2009? Wij wagen het op zijn minst te betwijfelen.

Ontwikkelaar Cyanide heeft het zichzelf moeilijk gemaakt door ervoor te kiezen elk jaar een nieuwe Pro Cycling Manager uit te brengen. Door deze ‘update’ als een volledig nieuw spel te presenteren, schep je hoe dan ook hoge verwachtingen en is de teleurstelling des te groter als blijkt dat het spel op het oog weinig verbeterd is. Bovendien heeft de game (zoals elk jaar) nog de nodige patches en database-updates nodig om een plezierige spelervaring mogelijk te maken. Pro Cycling Manager 2009 vormt jammer genoeg geen uitzondering, waardoor de titel waarschijnlijk alleen huidige fans trekt en weinig nieuwe volgers zal krijgen. (60%)

Platforms: pc | Release: 19/06/2009