AMSTERDAM - Nadat Triumph Studios Overlord II op de Xbox 360, de PS3 en de pc heeft uitgebracht, is het aan Climax Studios om een eigen deel uit te brengen op de Wii. Maar is de Wii hét platform voor een game als Overlord?

De afgelopen periode hebben games als MadWorld bewezen dat ook de hardcore gamers goede spellen kunnen verwachten op de Wii. Overlord: Dark Legend is dan misschien niet zo bruut als MadWorld, de game is absoluut niet zo braaf als de meeste Wii-titels.

Prequel

Het verhaal van Overlord: Dark Legend speelt zich af voor de eerste Overlord-game. Je begint de game als de jonge Overlord, die op zijn zestiende verjaardag een speciaal cadeau ontvangt. Hij is de jongste van de drie kinderen van de baron, die er op uit is getrokken om zijn koninkrijk weer leven in te blazen.

Ondertussen verlaten je broer en zus ook nog eens het kasteel, waardoor je alleen achterblijft om alles te onderzoeken. Naarmate het verhaal vordert, kom je jouw broer en zus weer tegen en weet je ook waarom ze zo nodig weg moesten.

Framedrops en vastlopers

Het verhaal leidt je door een (voor Wii-begrippen) vrij grote spelwereld en de game kent een lineaire opbouw. Je krijgt missies van dorpsbewoners, kasteelpersoneel en dergelijke. Door deze missies uit te voeren, kom je in nieuwe gebieden terecht die je later weer opnieuw kan bezoeken.

Als snel loop je tegen één van de problemen in de game aan. Het lijkt er op dat de ontwikkelaar te veel uit de Wii heeft proberen te persen, aangezien we regelmatig tegen framedrops of zelfs een complete vastloper aanliepen tijdens het spelen. Overlord: Dark Legend maakt gebruik van een automatisch save-systeem en het is dan ook geen oplossing om zelf regelmatig op te slaan.

Doelgericht

Elke keer wanneer je de game opstart, begin je in de troonzaal. Hier vandaan kan je teleporteren naar de gebieden die je vrij hebt gespeeld, je harnas upgraden en ook je minions sterker maken. Deze minions zijn kleine wezens die tegenstanders aanvallen en helpen bij het oplossen van puzzels. Op de Wii zijn deze minions eenvoudig te besturen.

Dit werkt namelijk eenvoudig door met de WiiMote op het scherm te wijzen. Door te wijzen en op de B-knop te drukken, stuur je de minions ergens op af. Dit kan je ook nog eens per groep apart doen, want je hebt uiteindelijk de beschikking over vier soorten minions. De game kent bruine standaard minions, rode minions die met vuur gooien, blauwe minions die tegen water kunnen en groene minions die tegen gif kunnen.

Minions oppakken

De Overlord zelf bestuur je met de analoge stick op de Nunchuck. Overlord: Dark Legend is vanaf de grond af opgebouwd voor de Wii en dat merk je vooral qua besturing. Zo pak je een minion op door de A- en B-knop ingedrukt te houden en de WiiMote omhoog te zwaaien, alsof je iets daadwerkelijk oppakt.

Nadat je een minion hebt opgepakt, heb je verschillende opties. Zo kan je de minion doodslaan door de Nunchuck naar beneden te zwaaien, maar je kan ook de minion door elkaar schudden door met de WiiMote te schudden. Dit werkt allemaal soepel en zonder problemen.

Sfeervol

Overlord: Dark Legend is voor Wii-begrippen grafisch zeker sterk te noemen. De stijl past prima bij de inhoud van de game en op sommige plekken is de lichtinval erg mooi. Je zou de game op grafisch gebied kunnen vergelijken met The Legend of Zelda: Twilight Princess.

Daarbij bevat de game subtiele grafische grapjes die prima passen binnen een Overlord-game. Zo zijn veel kisten en ander losstaand spul kapot te slaan en je minions gebruiken de verschillende objecten vervolgens voor van alles. Het is dan moeilijk om niet te lachen als je één van je minions ziet lopen met een hoed op z'n kop.

For the master

Ook de geluiden dragen bij aan de goede sfeer in de game. De muziek is Fable-achtig en wederom toepasselijk voor de Overlord-games. Wat echter vooral opvalt, zijn de dialogen. Deze zijn goed ingesproken en klinken alsof je bijvoorbeeld daadwerkelijk in een boerendorp loopt.

De minions hebben zo ook hun eigen stemmetjes en ook al worden ze regelmatig herhaald, ze worden nooit vervelend. Als één van je minions iets vindt zoals goud, brengt hij deze vrolijk naar je toe met een zinnetje als ‘for you’ of ‘for the Overlord’.

Wat een groot gemis is, is het ontbreken van de multiplayer. Dit is één van de onderdelen die de Overlord-games op de pc, de Xbox 360 en de Playstation 3 een stuk leuker maken. Te meer omdat er na de storyline - die circa tien uur duurt - niets meer te halen is. De game is niet moeilijk, waardoor de uitdaging ver te zoeken is. Het verhaal is dan ook voorbij voor je het weet.

Overlord: Dark Legend is - ondanks een aantal missers – zeker een vermakelijke game. De ontwikkelaar heeft de game van de grond af opgebouwd voor de Wii en dat zien we vooral in de prettig werkende besturing terug. Daarbij is de game voor Wii-begrippen grafisch sterk te noemen. Het is dan ook jammer dat Overlord: Dark Legend zowel framedrops als vastlopers kent en dat een multiplayer ontbreekt is toch wel een domper. De game zelf is namelijk niet bijzonder lang. (75%)


Platform: Wii | Release: 26/06/2009