Tijdens een Q&A-sessie van Nintendo CEO Satoru Iwata met ontwikkelaars achter Wii Sports Resort, heeft entertainment analysis Takayuki Shimamura laten weten dat ze hun games soms moeten afstemmen op uitspraken die Shigeru Miyamoto publiekelijk doet.

Als voorbeeld geeft Shimamura de toevoeging van een golf-minigame aan Wii Sports Resort nadat Miyamoto in een interview had aangegeven dat deze in de game zou zitten. Op de vraag van Iwata waarom golf in de nieuwe Wii Sports-game is gestopt zegt Shimamura: “Nou dat werd ons pas duidelijk toen Miyamoto terug kwam van de E3 in 2008.”

“Toen hij terug was in Japan zei hij ineens: ‘Je weet dat we er nu golf bij in gaan stoppen?’ Dit omdat hij in een interview had gezegd dat golfslagen nu bepaald zullen worden door de ‘backswing’, terwijl een golf-minigame op dat moment op geen enkele manier bestond”, aldus de ontwikkelaar.

Met opzet

Iwata grapt dat het een truc is die Miyamoto wel vaker gebruikt. “Ik ben alleen niet zo gemeen als Miyamoto, maar ik sta erom bekend dat ik dezelfde truc ook wel eens uithaal”, aldus Iwata. Volgens Miyamoto – die eveneens bij de Q&A aanwezig was - zegt hij dit soort zaken met opzet publiekelijk, om zo zijn ontwikkelingsteam geen keuze te laten. ”Dat klopt. Zo sluit ik eventuele vluchtroutes af”, aldus de game designer van Nintendo.