Elk jaar brengt Electronic Arts een nieuwe Tiger Woods uit en de vorige editie was erg sterk. Heeft de nieuwe Tiger voldoende drive om zijn voorganger voorbij te slaan?

Bij jaarlijkse spelseries (zeker op sportgebied) is er meer evolutie dan revolutie. Dat is niet zo gek, aangezien een ontwikkelaar vaak relatief korte tijd heeft om een nieuwe sportgame te maken. De laatste jaren gaat het erg goed met de Tiger Woods-serie. In de 08-editie werden een flink aantal vernieuwingen doorgevoerd en vorig jaar werden de puntjes nog verder op de i gezet.

Transferperikelen

Dat maakt het voor de makers van Tiger Woods PGA Tour 10 uitdagend om genoeg veranderingen en vernieuwingen door te voeren. Golf is namelijk, in tegenstelling tot veel andere sporten, minder veranderlijk. Natuurlijk zijn er nieuwe veelbelovende spelers, komen er golfbanen bij of worden bestaande parkoersen aangepast, maar het is niet te vergelijken met de transferperikelen bij grote teamsporten zoals bij voetbal, basketbal, american football, ijshockey en de andere EA Sports-titels.

Dat betekent minder werk voor de ontwikkelaar om de nieuwe game actueel te krijgen, maar die actualiteit en licenties zijn voor veel gamers (naast de gameplay) een belangrijke reden om toch weer die nieuwe game te kopen.

Actueel
Up to date is Tiger Woods PGA Tour 10 zeker, al is de echte Tiger Woods in een wat mindere vorm dan in de game. De grootste toevoeging is de US Open. Dit prestigieuze evenement is nu te spelen, waardoor de virtuele PGA Tour completer is dan ooit.

Qua opzet is de game identiek aan de 09-editie. Je start nog steeds met een beginnende golfer, die langzaam beter wordt. Dat werkt nog steeds goed, maar het is jammer dat de challenges die je krijgt van je coach weinig diversiteit kennen, een kritiekpunt uit de 09-editie dat nog steeds niet is opgelost.

Agressiever en beter

Als je kijkt naar de veranderingen/verbeteringen in Tiger Woods PGA Tour 10 dan zijn het vooral kleine dingen. De grootste verbeteringen zitten hem in de kunstmatige intelligentie. Vorige edities werden al snel te makkelijk, maar in deze Tiger Woods zijn spelers in toernooien veel agressiever en beter. De tijden dat je met een voorsprong van acht slagen wist te winnen, zijn met 2010-editie definitief voorbij.

Een andere grote aanvulling is dat je niet meer hoeft te klooien met verschillende putters. Je hebt een enkele club voor het maken van die belangrijke puts. Je zal echter nog steeds goed rekening moeten houden met hoe de green loopt, de weersomstandigheden en de snelheid van de baan. Putten is dus nog steeds een kunst, al zullen veteraangolfers weinig moeite hebben om zich aan te passen aan het systeem.

Meer uitdaging

Je zal het nodig hebben, want het slaan van een bal die een paar centimeter voor de hole stopt, is wel lastiger geworden. De game reageert een stuk heftiger op spin en verloop van de green. Het is dus veel makkelijker geworden om een goede approach te verknallen door te veel spin te gebruiken.

Weersomstandigheden hebben uiteraard ook de nodige invloed op je spel. De game kent de optie Live Weather (alleen beschikbaar als je de console hebt aangesloten op internet) en op die manier zijn de weersomstandigheden ingame gelijk aan het werkelijke weer. Een optie die je overigens kan uitschakelen, mocht je een hekel hebben aan die lastige wind.

Qua multiplayer ligt de focus van Tiger Woods PGA Tour 10 vooral op de nieuwe toernooien, die dagelijks en wekelijks worden gespeeld. Een goede manier om te testen hoe goed je spel nu werkelijk is. Het is zeer eenvoudig om mee te doen, maar helaas houdt de toernooiopzet onvoldoende rekening met de grote invloed die uitrusting heeft op je spel.

Enorme verschillen

Je vaardigheden zijn gelimiteerd tot maximaal zeven. Dat geldt voor iedereen, maar het niveau van je uitrusting is afhankelijk van wat je allemaal hebt vrijgespeeld (of gekocht). De verschillen zijn echter enorm. Een voorbeeldje: met een normale golfclub sla je ongeveer 275 meter terwijl je met later vrijgespeelde clubs makkelijk 100 meter verder slaat. Beschik je niet over die spullen, dan kan je onmogelijk meedoen voor de overwinning.

Een filter op uitrustingsniveau had dit kunnen voorkomen. Die is er echter (nog) niet, waardoor de hele toernooiopzet voor het grootste deel van de spelers niet echt toegankelijk is. Natuurlijk kan je nog steeds zelf online spelsessies maken en spelen, maar die mogelijkheden zijn nauwelijks anders dan in de voorganger.

Tiger Woods PGA Tour 10 is en blijft een zeer complete golfgame. Er zijn kleine (maar belangrijke) zaken geoptimaliseerd. Zo is de kunstmatige intelligentie sterk verbeterd en de competitie in de toernooien veel hoger. Het nieuwe putmechanisme zorgt ervoor dat je op elke positie op de green goed kan putten. Helaas zijn de online toernooien geen succes, omdat je niet kan filteren op uitrustingsniveau, waardoor er geen gelijk spelveld is. Heb je de vorige editie al in je bezit, dan moet je wel een die hard fan zijn om ook deze aan te schaffen. Is het een tijdje geleden dat je een Tiger Woods-game hebt gespeeld dan is deze 2010-editie zeker de moeite waard. (85%)

Platform: PS3, PS2, Xbox 360, PSP, Wii | Release: 03/07/2009