AMSTERDAM - Kenji Matsubara, CEO van Tecmo Koei, heeft laten weten dat hij zich met zijn bedrijf meer wil gaan richten op de Europese en Amerikaanse markt. “Deze markten groeien enorm snel, dus we moeten ons hier echt op gaan richten”, aldus Matsubara.

“Onze strategie is om ons aanbod sterk uit te breiden”, verklaart de baas van Tecmo Koei. We hebben natuurlijk merken als Ninja Gaiden en Dead or Alive, en die zijn vooral in Noord-Amerika erg populair. En daarnaast hebben we natuurlijk ook nog Dynasty Warriors.”

“We moeten ons dan ook richten op het uitbreiden van deze bestaande franchises, en daarnaast nieuwe IP ontwikkelen voor de westerse markt. We huren dus niet alleen maar Japanse ontwikkelaars in, maar ook uit bijvoorbeeld Singapore en Toronto Canada.

We zijn er klaar voor om games te gaan ontwikkelen voor een westers publiek. Dus dat is nu dan ook onze strategie”, aldus Matsubara.

Exclusief voor Europa

Tecmo Koei is op dit moment bezig met een PS3-game die exclusief in Europa zal verschijnen, maar Matsubara zegt dat een focus op alle platformen toch echt wel nodig is om volledige dekking te kunnen geven aan de gehele markt. Hij zegt dan ook niet te begrijpen dat Activision Sony zo weinig ondersteuning geeft.

Enkele weken geleden dreigde Activision met een complete  boycot op de PlayStation 3 en de PSP als Sony er niet voor zou zorgen dat de PS3 beter ging verkopen door bijvoorbeeld een prijsverlaging door te voeren. “Ik snap niet helemaal wat Activision met dat commentaar precies bedoelt”, zegt Matsubara. “In de PS2-dagen was Sony zeer dominant en niets kwam daar ook maar bij in de buurt. Nu, in de PS3-dagen, snap ik dat de Xbox 360 groter is, maar de PS3 is echt niet klein. Het heeft zeker een groot marktaandeel.”

Erg riskant

“Dus puur bekeken vanuit het standpunt van een ontwikkelaar is het focussen op één platform gewoon erg riskant. In plaats daarvan moeten we ons richten op het brengen van alle games naar alle platformen", aldus de baas van Tecmo Koei.

Afgelopen weekend werd echter duidelijk dat ook Matsubara de PlayStation 3 graag goedkoper ziet worden. “Als ik met mensen van Sony praat vraag ik het ze altijd: ‘Verlaag de prijs alsjeblieft!’”, aldus Matsubara enkele dagen geleden.