AMSTERDAM - Over zo’n 38.000 jaar schijnt er alleen nog maar oorlog te zijn. Tenminste, als we uitgaan van het Warhammer 40,000-universum. Niet dat wij dat erg vinden, want Relic heeft ons al de geslaagde Dawn of War-serie gebracht, die ook gebaseerd is op dit universum.

Er was nog weinig binnen dit universum op de consoles te vinden, maar daar gaat Relic verandering in brengen met Space Marine. Deze keer gaat het niet om een RTS, maar een action-RPG en van wat we ervan zagen een hele vette.

We moeten toegeven dat we maar een korte trailer van zo’n drie minuten voorgeschoteld kregen, maar ons werd verzekerd - en daar werd nogal de nadruk op gelegd - dat een groot gedeelte van de trailer met de in-game engine is gemaakt. We konden er wel uitvissen welke beelden dat waren en die zagen er vooralsnog heel goed uit.

In de trailer zagen we het hoofdpersonage. Een Space Marine die in zijn power armour werd gehesen om ten strijde te trekken tegen de Orks die een Forge World onder controle hebben. Iets wat een heel slecht iets is, aangezien een Forge World een wereld is waar de manschappen van het Imperium de wapens en andere dingen fabriceren die de militaire kracht nodig heeft om de oorlog gaande te houden en misschien wel te winnen.

Je kunt je voorstellen dat zo’n wereld onder controle van de Orks, deze groene monsters toegang geeft tot wat stevige hardware.

Eerst actie, dan nadenken

Die ze dan vervolgens waarschijnlijk niet weten te gebruiken. Uit de trailer werd namelijk ook duidelijk dat deze beesten niet echt de tijd nemen om uit te zoeken hoe iets werkt. Eerst actie, dan nadenken. Puur geleid door emoties voeren ze oorlog. Het hoofdpersonage moet dus samen met zijn zwaar bepantserde squad het opnemen tegen grote groene hordes. Tenminste, dat is alles wat we tot nu toe weten van de vijanden en het verhaal.

Relic wilde vooralsnog alleen de Space Marines en de Orks bevestigen als rassen en liet in het midden of er meer kwamen. We mochten onze eigen conclusies trekken uit de beelden van de trailer en als we daar goed naar kijken, zien we toch duidelijk een paar Tyranids voorbij komen. De kans is dus dat deze ook hun opwachting gaan maken in de game.

Gelukkig heb je als Space Marine genoeg materiaal tot je beschikking om alles wat je aanvalt te doden. Natuurlijk kun je kiezen voor de bekende chain sword, maar ook power swords, bolt pistols en heavy bolters zullen hun opwachting maken. Iets wat aanduidt dat de customization best ver kan gaan.

RPG-gedeelte

Ook het RPG-gedeelte zal niet achtergesteld worden. De makers beloofden ons dat ze de regels en de mogelijkheden uit het bordspel zo nauw mogelijk zullen volgen zonder dat het plezier van de game daar onder zal lijden. De basisattributen zoals strength, defense en attack zullen zeker terugkomen in de game.

De squad waarin je vecht, bestaat in totaal uit vier man. Iets wat natuurlijk heel goed uitkomt voor een vier speler co-op. Maar toen we hiernaar vroegen, werd ons verteld dat het wellicht mogelijk is, maar dat ze nog niet toe zijn aan de multiplayer van de game. Hetgeen dat we te zien kregen was erg vroeg in het ontwikkelstadium en er werd dan ook nog niets gezegd over de multiplayer.

Aangezien we vroege beelden zagen, kan er nog heel veel veranderen aan de game. Nu weten we ook nog niet bijster veel van de game, maar van wat we gezien en gehoord hebben, kunnen we alleen maar positief zijn. Het ziet er heel goed uit en de beloftes die gedaan werden zijn niet de minste. Als we echter naar de achterliggende studio Relic kijken, dan hebben we toch wel vertrouwen dat ze het gaan waarmaken.

Platform: Xbox 360, PS3 | Release: nog niet bekend