AMSTERDAM - Volgens een studie van onderzoeksbureau Nielsen zijn gamers meer tijd gaan besteden aan gaming. De onderzoekers menen echter dat het hier niet gaat om de hardcore-gamers maar dat het vooral de casual-spelers zijn die meer tijd in hun hobby zijn gaan steken.

In januari van dit jaar brachten gamers gemiddeld negentien uur per week met hun games door, in tegenstelling tot 16,5 uur in januari 2008. In mei 2009 wees het onderzoek van Nielsen uit dat gamers gemiddeld 16,5 uur aan gaming kwijt waren, tegenover minder dan zestien uur in dezelfde maand een jaar eerder.

Slechte economie

De reden van deze stijging is volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau te danken aan de slechte economische situatie van dit moment. Echter zijn het volgens Nielsen niet zozeer de hardcore-gamers die meer zijn gaan spelen maar is het vooral de groep mainstream-gamers die langer achter hun consoles of pc's blijven zitten.

“Wij denken dat de mainstream-gamers meer tijd besteden aan de games die een brede doelgroep aanspreken, zoals Wii Fit, Guitar Hero en Rock Band. Hierdoor wordt het gemiddelde flink omhoog geduwd”, vertelt Michael Flanberg, director of client consulting bij Nielsen.

Tweedehands

In het onderzoek kwam verder naar voren dat gamers tegenwoordig meer geld uitgeven aan tweedehands games en minder aan nieuwe games. Volgens Nielsen kan dit het gevolg zijn van het gebrek aan ‘toptitels’ van dit moment.