AMSTERDAM - Onder de fans van de One Piece-serie werd deze game al fanatiek geïmporteerd vanuit Japan, maar nu is deze dan eindelijk uit in Nederland. Deel 1 wel te verstaan.

Voor de mensen die One Piece nog niet kennen, het gaat om een Japanse tekenfilm- en stripserie die het verhaal vertelt van een jonge piraat, genaamd Luffy D. Monkey.

Deze piraat reist met zijn bizarre bende van piraten over de zee op zoek naar de grootste piratenschat aller tijden, One Piece. Onderweg bevecht hij mogelijk nog vreemdere vijanden met behulp van zijn superkrachten.

Dit is eigenlijk alles over de voorgeschiedenis wat belangrijk is voor deze review. De mensen die de serie kennen, weten toch al alle ins en outs en diegene die dat niet kennen, zal het allemaal een worst wezen. En bovendien is dit spel eigenlijk alleen voor de fans bedoeld.

Voor de fans

Dit merk je eigenlijk al zodra het spel begint. Zonder enige introductie kom je op het schip, de Sunny, terecht en met jou staan daar een negental olijke personages. Voor de fans natuurlijk overduidelijk wie het zijn en zij zullen dan ook blij zijn dat iedereen speelbaar is.

One Piece Unlimited Cruise 1 is geen spel waarin je de bestaande serie naspeelt. Het avontuur is namelijk helemaal nieuw en vindt plaats tussen twee saga's in.

Dat is wel zo leuk als je de hele serie al op je duimpje kent. Je moet echter wel up to date zijn, want dit spel loopt gelijk met de gang van zaken in Japan en deze zijn inmiddels zo'n 300 afleveringen verder ten opzichte van Amerika en Europa.

RPG-gedeelte

Overigens is One Piece Unlimited Cruise 1 niet zomaar een goedkope licentiegame zoals je die nog wel eens tegenkomt. Hoewel de game in eerste instantie overkomt als een matige Zelda-kloon, kom je er al snel achter dat het RPG-gedeelte achter het spel behoorlijk diep gaat. Je versterkt je personages door bepaalde moves veel te gebruiken en als deze moves een hoog genoeg level hebben bereikt, speel je nieuwe opties vrij.

Verder speel je ook nog speciale powers vrij door uitvindingen te doen en dit uitvindingsysteem gaat behoorlijk ver. Door middel van het gebruiken van de expertise van elk personage maak je de meest bizarre voorwerpen en kan je bovendien ook koken en drankjes maken om je in het spel bij te staan.

Irritaties

Voor dit alles heb je wel spulletjes nodig die je verzamelt door onder andere bosjes neer te maaien en dieren te vangen met je netje. Dit verzamelen neemt een groot gedeelte van de game in beslag, maar zorgt wel voor de nodige irritaties.

Je zal namelijk regelmatig terug moeten naar eerdere plaatsen en als je de mannetjes op het eerste eiland voor de twintigste keer hebt verslagen, omdat het de enige plek is waar je weet dat er bamboe te halen valt, dan ben je het inmiddels wel zat.

Tevens is het vaak erg onduidelijk wat je moet doen. Het zal regelmatig voorkomen dat je op een eiland zit met drie verschillende bouwplekken, maar dat je geen idee hebt wat je nu moet bouwen om bij de eindbaas te komen. Daarbij komt ook nog eens dat je vaak niet weet of je een bepaald materiaal al kan krijgen op dat moment.

Nooit iets voor niets

Je zal echter nooit iets voor niets doen in deze game. Je vindt namelijk altijd wel weer voorwerpen die je kan gebruiken voor iets anders en het verslaan van de massa's vijanden kan je gebruiken om alle personages sterker te maken.

Al met al is One Piece Unlimited Cruise 1 een spel waar je heel wat uurtjes aan kwijt kan zijn. Zeker als je alle geheime eindbazen wil verslaan en je collectie beesten compleet wil maken, zal de teller al snel rond de veertig uur eindigen. Tel daarbij op dat je er ook nog een vs.-mode bij krijgt met meer dan 32 personages en het is goed te begrijpen waarom de makers dit spel in twee delen hebben opgesplitst.

Op grafisch gebied maakt One Piece Unlimited Cruise 1 niet altijd een even goed indruk. Zo zijn de textures van bepaalde gebieden niet veel beter dan de eerste generatie PS2-games. Wel wordt de sfeer van de serie goed vertaald naar de game en is de melige humor behouden. De fans van de serie worden dan ook op hun wenken bediend. En dan is het alleen maar mooi dat de originele Japanse stemmen van de Anime behouden zijn.

Ondanks dat dit spel een hoop goed doet met een diep profession-systeem en behoorlijk lange spelduur, had er toch meer in gezeten. De soms onduidelijke gameplay en het vele grinden naar items zorgen voor de nodige irritaties en de gebieden zijn soms erg beperkt. Als fan van de serie kan je echter blij zijn met het behoud van de melige humor en de sfeer van de serie. (69%)

Platform: Wii | Release: 19/06/2009