AMSTERDAM - Volgens de European Game Developers Federation scheelt er nogal wat aan het systeem dat bepaalt of een Europese ontwikkelaar in aanmerking komt voor belastingvoordeel.

“De culturele test is het probleem”, zegt Guillaume de Fondaumiere, hoofd van deze federatie.

“Het is zeker een probleem, en als ik bijvoorbeeld onderhandel met de Franse overheid en de Europese Commissie, dan moet ik als ontwikkelaar aan enkele criteria voldoen."

"Dit omdat je volgens de EU alleen in aanmerking komt voor belastingvoordeel als je van culturele waarde bent”, aldus de man die tevens CEO van ontwikkelaar Quantic Dream is.

“Als je kijkt naar de EU-regelgeving, dan moet je jezelf eigenlijk afvragen: ‘Wat is cultuur nou eigenlijk’. Dit wordt op nationaal niveau bepaald, dus het is best vreemd dat wij met andere maten worden gemeten dan andere culturele uitingen.”

De Fondaumiere vindt de culturele test dus overbodig omdat in zijn ogen alle games een uiting van cultuur zijn.

Twintig jaar

“Ik denk dat dit over twintig jaar een gegeven zal zijn. Niemand zal er dan nog over discussiëren. Dus we hebben nog een moeilijke twintig jaar voor ons liggen en we moeten er voor zorgen dat deze ‘erkenning’ er is voordat de Europese game-industrie geheel is verdwenen”, zegt hij.

“Ik denk dus dat het de hoogste tijd is voor overheden en de EU, om in te zien dat geld in de vorm van belastingvoordeel geen weggegooid geld is. Het is een investering met een zeer hoge terugslag. Het is dus tijd dat wij dit voordeel krijgen!”