AMSTERDAM - Later dit jaar komt Activision met wederom een nieuwe Guitar Hero-game. En hoewel deze Guitar Hero 5 op het eerste gezicht niets meer lijkt te zijn dan een gepimpte versie van World Tour, kregen we tijdens de E3 te zien dat de game toch zeker meer om het lijf heeft.

World Tour introduceerde ons voor het eerst de complete banduitrusting binnen de Guitar Hero-franchise en ook in Guitar Hero 5 zullen we natuurlijk weer met de gitaar, de bas, het drumstel en de microfoon door de 85 aanwezige nummers kunnen spelen.

De grote vernieuwingen komen dan ook pas in zicht zodra de game wordt opgestart, want ontwikkelaar Neversoft heeft hier overduidelijk de nadruk gelegd op het brengen van een geweldige multiplayer-ervaring.

Drop-in/drop-out

Het eerste waaruit dit duidelijk wordt, is de drop-in/drop-out functie waardoor het mogelijk is om midden in nummers met iemand mee te gaan spelen en kun je zelfs van instrument wisselen zonder dat het nummer hiervoor moet stoppen.

Zodra je bij iemand in z’n nummer valt, schuift zijn notenbalk simpelweg op en komt die van jou ernaast te staan. Voor je begint te spelen, krijg je eerst nog even een menu te zien waarin je kunt kiezen welk instrument je wilt spelen en kun je een eigen moeilijkheidsgraad instellen.

Heeft een eerdere speler al het gewenste instrument gekozen? Geen nood, ook jij kunt dit instrument gewoon kiezen en dan spelen jullie bijvoorbeeld samen de partij van de lead-gitaar. Het zal mogelijk zijn om met maximaal vier dezelfde instrumenten een nummer te spelen.

En hiermee lijkt ook het ‘party-gevoel’ in de game naar voren te komen. Stel je maar eens voor dat je een feestje hebt en enkele vrienden nemen hun drumstel en gitaar mee. Dan kun je er dus heerlijk op los combineren met de aanwezige aspirant drummers, gitaristen en zangers.

Party Play

Naast deze toffe nieuwe multiplayer-opties biedt de game in Party Play ook nog een paar erg leuke uitdagingen. Tijdens de presentatie kregen wij bijvoorbeeld Momentum te zien, waarin iedere speler de speelsessie op ‘medium’ begint, maar dat zal vervolgens veranderen afhankelijk van hoe goed of slecht iemand speelt.

Raak je bijvoorbeeld een hele reeks noten achter elkaar goed dan zal je in plaats van ‘medium’ ineens ‘hard’ voor je kiezen krijgen. Zit je er echter steeds naast dan zal je al snel de loser van de band zijn want dan val je terug naar ‘easy’, iets waar niemand mee gezien wil worden natuurlijk.

Maar ook voor de hardcore-spelers kregen we een aantal pittige gameplay-elementen te zien die voor meer dan genoeg uitdaging zullen gaan zorgen. Zo demonstreerde Neversoft ons een uitdaging waarbij er een bepaald aantal punten gescoord moest worden met behulp van Star Power en zal ook de Expert Plus-modus - geïntroduceerd in Guitar Hero: Metallica - weer beschikbaar zijn om alle nummers tot een vrijwel onspeelbare brei van noten om te vormen.

Minder talentvol

Ben je een hardcore Guitar Hero-speler dan zal je hier dus ruimschoots aan je trekken komen, en ook zal je jouw expertise kunnen gebruiken om minder talentvolle spelers door de game te loodsen. Kom je als mindere speler namelijk een nummer tegen waar je echt niet doorheen komt omdat er weer eens een onmogelijke gitaarsolo of lastige drumpartij in zit, dan kun je straks online iemand uitnodigen om je bij het nummer te helpen.

Gelukkig zal het niet nodig zijn om werkelijk alle nummers succesvol uit te spelen voordat alles beschikbaar is, want in Guitar Hero 5 zullen alle 85 nummer vanaf het begin speelbaar zijn. Daarnaast zal ook alle downloadbare content die er in het verleden verschenen is, speelbaar zijn in Guitar Hero 5.

Met World Tour richtte de franchise zich overduidelijk al op een wat meer mainstream publiek en ook de tracklist van deel vijf zal weer over veel populaire namen uit de popgeschiedenis beschikken.

Zo zien we onder meer nummers terug van Stevie Wonder, Elton John en The Rolling Stones, en moeten bands als Rammstein en Iron Maiden voor het schaarse aanbod hardrock-nummers gaan zorgen. Het lijkt er dus op dat liefhebbers van het hardere werk toch beter kunnen uitwijken naar iets als Guitar Hero: Metallica.

De Guitar Hero-games volgen elkaar dit jaar in een onvoorstelbaar hoog tempo op en dus zal het lastig worden straks een keuze te maken uit het brede aanbod muziek-games van Activision. Guitar Hero 5 lijkt in ieder geval een zeer toffe game te gaan worden die met name door de toevoeging van de Party Play-modus en de drop-in/drop-out mogelijkheid een aanrader zal zijn voor iedereen die nu regelmatig met een stel vrienden World Tour staat te spelen. ‘Fun’ is overduidelijk het toverwoord dat centraal staat in deze game en wij kunnen dan ook niet wachten om dit eigenhandig te gaan ervaren.

Platform: Xbox 360, PS3, Wii, PS2 | Release: vierde kwartaal 2009