AMSTERDAM - Na de overtuigend leuke games Overlord en Overlord II krijgt ook de DS nu een Overlord-titel. Maar zo leuk als de twee andere titels zijn, zo vervelend is de DS-variant.

Het begint al als je kijkt naar het type spel waarmee je te maken krijgt.

Zo zijn de eerdergenoemde games actiespellen met onder andere strategie-elementen en is Overlord Minions meer een actie/puzzelgame.

Daar is natuurlijk op zich niks mee, maar het is door de slechte uitvoering toch een minder geslaagde keuze gebleken.

Overlord

Dit keer speel je ook niet als de slechte Overlord. Sterker nog, hij speelt praktisch geen rol in deze game. Zo zal er wel tegen jou gepraat worden alsof je de Overlord bent, maar enige actie uitvoeren met dit personage is niet mogelijk.

In plaats van met de Overlord te spelen, zal je vier van zijn minions moeten besturen door een redelijk groot scala aan levels. Deze vier minions hebben allemaal hun eigen specialiteit en zullen elkaar nodig hebben om de levels te voltooien.

Minions

De game begint al met een verhaal dat niet interessant is. De omringende boerderijen worden aangevallen door vreemde wezens en bedreigen ook jouw toren.

Als gevolg hiervan stuurt de meester van alle minions vier zorgvuldig uitgekozen minions er op uit om te kijken wat er aan de hand is.

Om te beginnen, krijg je maar twee minions tegelijk. Met deze twee minions leer je onder andere hoe de besturing werkt.

Deze besturing zit redelijk simpel in elkaar. Zo wijs je met de stylus aan waar je heen wil lopen en tik of kras je objecten en vijanden aan om ze te gebruiken of te slaan.

Kip zonder kop

Hier komen we nou net één van de grootste problemen van Overlord Minions tegen. De game reageert niet altijd zoals gewenst wanneer je iets aanwijst. Zo zal je figuurtje regelmatig als een kip zonder kop tegen de objecten aanrennen terwijl hij deze moet aanvallen of vastpakken.

Een ander probleem hierbij is dat je eigenlijk maar één minion tegelijk bestuurt en de anderen gewoon achter je aan lopen en jou na proberen te doen. Dit werkt niet echt fijn doordat deze andere minions regelmatig in de weg gaan lopen of achter een hekje blijven hangen.

Alsof dat nog niet genoeg is, blijven niet alleen de achtervolgende minions achter hekjes hangen. Ook komt het soms voor dat je eigen figuur ergens tussen vast komt te zitten. Dit is uitermate vervelend, aangezien je dan meestal opnieuw moet beginnen met het level.

12+

Naast al deze ellende met de controls is er ook nog genoeg te zeggen over de puzzels en de gevechten. De puzzels zijn zeer makkelijk op te lossen en ook het vechten is niet meer dan tikken op een tegenstander.

Doordat dit allemaal zo simpel is, zou je denken dat deze game wel geschikt is voor jonge kinderen.

Maar helaas zal dit ook niet de redding van Overlord Minions zijn, want minions heeft een 12+ leeftijdsaanduiding gekregen van de PEGI. Dat betekent dat de game eigenlijk alleen gespeeld mag worden door mensen waarvoor de puzzels te makkelijk zijn.

Gelukkig zijn de eindbazen iets moeilijker doordat je puzzels zal moeten oplossen terwijl je zal worden aangevallen. Hier krijg je helaas wel weer problemen met de niet helemaal functionerende controls en dit kan dan ook weer de nodige frustraties opleveren.

Draaiende armpjes

Een kleine opluchting is er echter als je de 3D-beelden ziet. Deze zijn niet heel spectaculair, maar ook absoluut niet verkeerd voor DS-normen.

De cut scenes zien er echter een stuk minder goed uit. Dit zijn bijna allemaal stilstaande plaatjes met getypte tekst en de enige animaties die je hierbij ziet, zijn wat draaiende armpjes en personages.

Over het geluid is niet bijzonder veel te zeggen. De achtergrondmuziekjes zijn in orde en de figuurtjes geven kreten als ze worden geraakt.

Een groot gemis van deze game in vergelijking met zijn grote broers is helaas dat de minions geen grappige teksten meer hebben en de game ook op dit gebied toch wel wat charme mist.

Overlord Minions laat veel te wensen over. Zo werken de controls niet naar behoren, kan je vast komen te zitten en zijn de puzzels wel erg makkelijk. Het geluid en de graphics zijn in orde, maar kunnen ook zeker nog wat verbetering gebruiken. De levensduur is wel goed geregeld, maar is gezien de genoemde punten moeilijk een pluspunt te noemen. Als je dan toch een Overlord-game wil kopen, dan kan je beter voor Overlord of Overlord II gaan. (52%)


Platform: DS | Release: 26/06/2009