AMSTERDAM - Bethesda gaat vrolijk door met nieuwe downloadbare content voor Fallout 3 en elke keer lijken ze weer een stap in de goede richting te zetten. Trekken ze deze lijn door met Point Lookout?

Het begint in ieder geval goed. Nadat je de content hebt gedownload en geïnstalleerd, zul je een oproep ontvangen om Point Lookout te bezoeken.

Het wordt omschreven als een soort vakantieoord voor de avontuurlijke schattenjager, waar je met een bootje heen moet gaan.

Bij de boot aangekomen, klampt een oudere vrouw je aan die haar dochter is verloren nadat deze naar Point Lookout is vertrokken.

Inmiddels moet je dan toch al wel nattigheid voelen en nadat je wakker wordt in het bootje en op de plaats van bestemming bent aangekomen, kom je er achter dat dit niet veel meer is dan een groot moeras, met een uitgestorven kermisstadje aan de pier en wat andere troosteloze locaties.

Ander sfeertje

Aangezien het eiland behoorlijk uitgestrekt is, ben je echt wel een paar uurtjes zoet om alles te ontdekken en alle quests te voltooien. Zoals we gewend zijn, kun je weer voor de goede daden gaan, maar ook lekker dwars zitten.

Bethesda heeft zich er ieder geval niet makkelijk van afgemaat en de content bevat dan ook dezelfde hoge kwaliteit als Fallout 3 zelf. En dat is knap, aangezien er een volledig ander sfeertje wordt neergezet.

Dat zie je bijvoorbeeld aan de tegenstanders die je tegenkomt. Naast een aantal ghouls en tribals, kom je namelijk ook een soort hillbillies tegen. Vergis je niet, deze kunnen behoorlijk veel hebben, vooral de zwaarlijvige trackers en bruisers.

Pittige tegenstanders

Ook de feral ghoul reavers - die niet alleen veel kunnen hebben, maar ook een soort radioactieve granaten gooien – blijken wederom ontzettend lastig te verslaan.

Point Lookout zit dan ook vol met bijzonder pittige tegenstanders en het is dan ook verstandig goed bepakt naar het eiland af te reizen. Je zult daarbij een flink level moeten hebben bereikt, want anders zal het knap lastig zijn om te overleven.

Het helpt dan niet mee dat er nauwelijks bruikbare nieuwe wapens en andere items te vinden zijn. Je zult nog net wat munitie en stimpacks kunnen vinden, die je ook echt nodig hebt om in leven te blijven, maar voor bruikbaar nieuw materiaal hoef je de content in ieder geval niet aan te schaffen.

Instabiel

Dat is op zich geen minpunt te noemen, maar het is wel erg slordig dat de nieuwe content (weer) behoorlijk instabiel blijkt.

Het kwam meer dan eens voor dat de framerate drastisch zakte en daarbij blijft de game regelmatig hangen tijdens het opslaan, waardoor de save game niet meer blijkt te werken.

Het is dan ook aan te raden zowel een recente normale save game als een auto save achter de hand te hebben, want anders ben je zo kostbare speeltijd kwijt.

Wie inmiddels level 30 heeft bereikt en de nieuwe content wil gebruiken om een hoger level te bereiken, moeten wij toch teleurstellen. Bethesda heeft nog even het maximale level van 30 aangehouden.

Aangezien je met de vorige downloadbare content (Broken Steel) moeilijk dit level kon bereiken, is Point Lookout wel ideaal om je personage verder te perfectioneren.

Fallout 3: Point Lookout zet een ander – maar daardoor niet minder overtuigend - sfeertje neer dan de oorspronkelijke game en er is meer dan genoeg te doen. Het is echter toch een beetje jammer dat er weinig nieuw materiaal te vinden is en daarbij kunnen de tegenstanders wel erg veel hebben. Daar valt nog over te twisten, maar dat de content (weer) instabiel blijkt, is toch wel erg slordig van Bethesda. Point Lookout is wel de moeite waard voor de echte Fallout 3-verslaafden, maar vergeet niet de game regelmatig op te slaan. De content kost 800 Microsoft Points. (80%)

Platform: Xbox 360, pc | Release: 23/06/2009