Ironisch genoeg lijken westerngames niet echt aan te slaan, terwijl we in onze kinderjaren collectief met plastic revolvers andere kinderen bestookten die verkleed waren als indianen, compleet met pijl en boog.

De komende tijd komt er toch weer een aantal games in het genre onze kant op, waarvan Red Dead Redemption wellicht de grootste verwachtingen heeft weten te scheppen.

Nu al worden we echter ook door Ubisoft meegenomen naar het stoffige Wilde Westen met Call of Juarez: Bound in Blood.

De game speelt zich af voor het eerste deel, en hoofdrolspeler Ray McCall is nog niet bekeerd tot de priester die hij in het eerste deel is.

Koelbloedig

Integendeel, Ray is een pessimistische, rauwe, koelbloedige moordenaar die met het woord van God weinig te maken wilt hebben.

Ook zijn broer Thomas - hoewel iets milder - moet van bekering niets hebben, ondanks de verwoede pogingen van hun jongste broertje William, die zich al wel het priesterschap toegekend heeft.

Amerikaanse Burgeroorlog

De drie broers raken verwikkeld in een avontuur dat zijn oorsprong kent in de Amerikaanse Burgeroorlog: tijdens de strijd wordt het huis van de gebroeders McCall vernietigd door soldaten van de Unie (de noordelijke staten).

Daarna besluiten de broers besluiten te deserteren om op zoek te gaan naar een schat die zich volgens legendes in Juarez zou moeten bevinden, waarmee ze het huis opnieuw kunnen opbouwen.

Vrouwen

Dit verhaal is redelijk vormgegeven (al vertoont het wat vreemde hiaten) en de voice acting is zowaar van een aardig niveau, maar vooral de spanningen tussen de McCalls zijn sterk in beeld gebracht.

Ray en Thomas voeren een immorele strijd met een moreel doel en doden hierbij tientallen mensen, iets waar William maar geen vrede in kan vinden.

Daarnaast strijden Ray en Thomas ook nog eens om verschillende vrouwen. Deze driehoeksrelatie levert een aantal interessante scènes op. Helaas zijn de bijpersonages dan weer saai.

Zelfgemaakte engine

De setting waar dit avontuur zich afspeelt wordt indrukwekkend vormgegeven door de engine die ontwikkelaar Techland zelf gemaakt heeft, waardoor het Wilde Westen in al zijn glorie je huiskamer binnenvalt.

De gortdroge woestijnen, geurige saloons en imposante bossen zijn allemaal met veel detail en smaak ontworpen en maken Bound in Blood een plezier om naar te kijken.

Ook het gehoor wordt daarbij niet vergeten, doordat de kwaliteit van de muziek, de geluidseffecten en de voice acting degelijk is.

Minpunten

Helaas zijn er ook flink wat minpunten te bespeuren in dit cowboyavontuur, die de grafische pracht en praal en sterke protagonisten – in ieder geval in de singleplayer – bijna teniet doen.

Allereerst is de gameplay vrij eentonig, ondanks pogingen van Techland om variërende elementen in de game te verwerken, zoals ritjes met paarden, het hanteren van kanonnen of het moorden met messen.

Het voelt allemaal – op de duels na – hetzelfde aan, mede doordat de keuze uit verschillende wapens zeer beperkt is.

Op twee handen te tellen

Ook de verschillen tussen Thomas en Ray zul je niet heel erg merken. Toegegeven, de een heeft een lasso en de andere dynamiet, maar de keren dat je die zult gebruiken zijn op twee handen te tellen. Voor de rest zijn het slechts subtiele verschillen die in de praktijk vrij weinig verschil maken.

Gelukkig is de besturing wel goed uitgewerkt, al is het coversysteem af en toe een beetje irritant. In plaats van een knop te gebruiken om in cover te springen, plak je in Call of Juarez: Bound in Blood half aan een muurtje, waarbij je met het pookje voorzichtig om een hoekje kan kijken.

Het nadeel van dit systeem is dat het af en toe geheel onduidelijk is of je in cover staat of niet, waardoor je soms ineens het slagveld op rent (in de veronderstelling dat je in covermodus zat) en dan weer vast zit achter een muurtje (in de veronderstelling dat je niet in covermodus zat). Oefening baart echter kunst, waardoor het later slechts af en toe nog fout gaat.

Multiplayer

Naast de vermakelijke singleplayer bevat Call of Juarez: Bound in Blood vijf multiplayer modes. Je kan de game tot twaalf spelers (zowel online als lokaal) spelen en kan uit verschillende klassen kiezen, die ieder hun unieke eigenschappen hebben.

Daarbij kun je jouw personage ontwikkelen door jouw verdiende geld te spenderen aan het opkrikken van je statistieken.

Van de vijf modes blijkt vooral de Wild West Legends-mode interessant, waarin je in een team moet spelen en allerhande objecten moet behalen, terwijl het andere team dit juist probeert te voorkomen.

Het is nog maar de vraag hoe de multiplayer modes opgepakt gaan worden, maar deze bieden in ieder geval potentie.

Over het geheel gezien biedt Call of Juarez: Bound in Blood een degelijke Wilde Westen-ervaring, waarbij interessante peronages en een overtuigende setting de sterkste punten zijn. Deze worden ietwat geflatteerd door eentonigheid en voorspelbaarheid, maar al met al is Call of Juarez zeker een vermakelijke titel. (78%)

Platform: Xbox 360, PS3, pc | Release: 02/07/2009