Een UMD-loze PSP lag volgens Nayo Matsui – baas van Sony – altijd al in de planning van het bedrijf. Zodra de markt van digitale distributie volwassen zou worden wilde Sony hiermee komen.

“We planden de release van een PSP zonder UMD al vanaf het allereerste begin”, vertelt Matsui. “Maar als we de hardware toen gewoon op de markt hadden gebracht was er niet veel geweest om van te genieten. We moesten er dus eerst de juiste condities voor creëren.”

Media Go

“Hier ging het om zaken als het mogelijk maken om content uit te kunnen wisselen met de PS3 en het PSN, en moesten we pc-software maken om content als muziek en films te beheren, zoiets als de Media Go dus”, aldus de baas van Sony.

“We wilden het ook pas op de markt brengen als de verspreiding van digitale content zich op hetzelfde niveau bevond als dat van de fysieke media. Dat is iets waar we de afgelopen twee jaar aan gewerkt hebben."

"We zullen de PSP Go naast de bestaande PSP modellen lanceren omdat het een product is dat alleen gericht is op de mensen die inmiddels gewend zijn aan digitale content.”

Kritiek

Onlangs werd bekend dat de batterijduur van de PSP Go gelijk zou zijn aan dat van de eerdere modellen. Iets dat op veel kritiek kon rekenen aangezien de nieuwe handheld niet langer over het energie-zware UMD-station beschikt.

“We hebben een aangepaste batterij gebruikt om een kleiner en lichter PSP-systeem te kunnen realiseren”, aldus Adam Grant van Sony.

De PSP Go werd tijdens de afgelopen E3 onthuld door Sony, waarbij duidelijk werd dat het apparaat 43 procent lichter zal worden dan de PSP 3000.

De handheld zal dus gebruik gaan maken van downloadbare games die zijn op te slaan op het ingebouwde flashgeheugen. De PSP Go zal vanaf 1 oktober in Europa verkrijgbaar zijn.