Nu de Wii MotionPlus uit is, komen er in rap tempo tennisspellen uit die deze accessoire ondersteunen. Zo komt ook SEGA met Virtua Tennis 2009 op de Wii.

Het is mogelijk om Virtua Tennis 2009 op meerdere manieren te spelen. Zo heb je niet per se een Wii MotionPlus accessoire en ook geen Nunchuck nodig, maar kan je ook alleen de WiiMote gebruiken. Doe je dit, dan loopt de door jou gekozen tennisser uit zichzelf naar de bal.

Erg precies is dit niet en op deze manier heb je vaak het gevoel dat de tennisser net de andere kant oploopt dan je zelf wilt. Dit heeft weer invloed op welke slag je doet en natuurlijk ook weer welke kant de bal op gaat.

Van die bank af!

Het is dan ook aan te raden de Nunchuck aan te sluiten en deze te gebruiken om zelf te lopen. Hierdoor kan je zelf bepalen waar je staat en hoef je niet meer de kunstmatige intelligentie de schuld te geven als je verkeerd staat. Als je de WiiMote zonder de Wii MotionPlus gebruikt, verschijnt er een balkje op het scherm.

Dit balkje bepaalt welke kant je de bal opslaat en timing is hierbij dus erg belangrijk. Bij deze manier van besturen kan je makkelijk bepalen waar de bal heen gaat. De meest accurate besturing is echter met de Wii MotionPlus en de Nunchuck samen. Voorwaarde is dat je wel van de bank af komt en actief gaat tennissen. Het is namelijk de bedoeling dat je volledige slagen maakt. Op die manier kan je ook het beste richten en specifieke slagen maken.

Toch bekroop ons het gevoel dat de Wii MotionPlus in dit soort spellen tot meer in staat moet zijn. Niet elke beweging wordt nauwkeurig gemeten zoals bijvoorbeeld wel bij Wii Sports Resort het geval lijkt te zijn. Het komt in deze game vaker voor dat je zachte slagen wilt maken voor een dropshot, maar dit gewoon wordt geregistreerd als een volwaardige slag. Dat levert natuurlijk niet het gewenste resultaat op.

Emotie

Toch moet er opgemerkt worden dat het spelen met de Wii MotionPlus over het algemeen vrij direct speelt en een intuïtieve besturing is. Dit levert een nieuwe uitdaging op en ook voldoening als je een punt maakt met een perfect geslagen bal.

Jammer genoeg merk je weinig van de emotie of het commentaar als je een fantastisch punt hebt gemaakt. De gehele tijd speelt er muziek op de achtergrond, waardoor er schijnbaar geen ruimte meer was voor commentaar. Zo af en toe hoor je een ‘oeh’ of een ‘ah’, maar dat komt echt maar heel weinig voor. Gelukkig wordt de muziek niet overheersend of anderszins vervelend.

Genoeg spelerskeuze

Als speler kan je in de huid kruipen van bekende tennissers zoals Roger Federer, Rafael Nadal en Venus Williams. Ook zijn er nog enkele vrij te spelen tennissers en kan je vrij uitgebreid zelf een tennisser maken. Al deze tennissers hebben zo hun eigen stijl van spelen.

Het leukste is natuurlijk om je eigen tennisser te maken. Met deze tennisser kan je vervolgens een World Tour beginnen. Hierbij begin je bij de amateurs op plaats honderd en is het de bedoeling om jezelf op te werken door toernooien te winnen.

Om beter te worden, kan je verschillende minigames spelen. Deze zijn onderverdeeld in drie categorieën, namelijk serveren, voetenwerk en slagen. Deze minigames zijn vermakelijk om te doen en komen dan ook erg goed uit de verf. Zo is het bijvoorbeeld de bedoeling te poolen of piratenschepen kapot te slaan.

Grinden bij tennis?

Het is jammer dat het er op neer komt dat je moet grinden om op de eerste plaats bij de World Tour te kunnen komen. De computertegenstanders stellen niet veel voor, dus worden deze wedstrijden snel monotoon. Als je echter de passie hebt om eerste te worden, geeft dit natuurlijk wel een enorm lange levensduur. De minigames worden naarmate je verder komt ook steeds moeilijker, waardoor deze niet snel vervelen.

Naast de World Tour is het ook mogelijk om snel een potje te tennissen. Hierbij kies je de spelers, enkel- of dubbelspel en de regels. Naast deze spelmodus en de World Tour heb je ook de mogelijkheid om online te tennissen. Dit online tennissen werkt prima en zorgt ervoor dat je jezelf kan meten met andere Virtua Tennis-spelers.

Zwevende rackets

We weten dat de Wii niet zo krachtig is als de PS3 of de Xbox360 en dat valt ook te zien bij Virtua Tennis 2009. Hoewel de meeste animaties redelijk soepel verlopen en de bestaande tennissers er redelijk goed uitzien, zijn er toch wat grafische minpunten. Zo kent het spel op vreemde momenten framedrops. Dit gebeurt af en toe als je nog maar net de intro van het veld ziet. Ook enkele animaties lopen niet altijd goed, waarbij we vaker zien dat het racket naast de handen van de tennisser zweeft.

Het is jammer dat de capaciteiten van de Wii MotionPlus niet volledig worden benut bij Virtua Tennis 2009. Toch kan je door de minigames, de lange World Tour, de vele tennissers en de mogelijkheid om je skills online te testen deze game lang blijven spelen. Ondanks de minpunten is Virtua Tennis 2009 een aardige tennisgame geworden die alleen door de nieuwe besturing al het proberen waard is. (72%)

Platform: Wii | Release: 19/06/2009