Nintendo gaat tijdens deze console-cyclus al enige tijd aan de leiding met de Wii en de Xbox 360 zit momenteel op een comfortabele tweede positie. Toch kan hier aan het einde van deze generatie nog wel eens het een en ander aan gaan veranderen volgens analist Michael Pachter.

In een nieuw verschenen rapport van Pachter zegt de analist van Wedbush Morgan dat de huidige generatie consoles nog tot 2013 door zal gaan, en dat de Wii gedurende de komende paar jaar aan de leiding zal blijven gaan in Amerika en Europa. De Wii krijgt hier van Pachter 49 procent van het marktaandeel toebedeeld, de Xbox 360 is goed voor 29 procent en de PlayStation 3 zal volgens Pachter 22 procent opeisen.

Verschuiving

Toch is het volgens de analist goed mogelijk dat er in 2011 een verschuiving gaat plaatsvinden waarbij de Xbox 360 en de PlayStation 3 gelijk komen te staan op 26 procent, achter de Wii met 48 procent. De opmars van de PS3 zou voornamelijk te danken zijn aan de kracht van de aanwezige Blu-ray speler. In 2015 - twee jaar na het einde de console-cyclus – denkt Pachter dat de PlayStation 3 de Xbox 360 voorbij is gestreefd.

Pachter voorspelt dat Nintendo in 2010 met een Wii HD op de markt zal komen en dat de opslagmogelijkheden zullen worden uitgebreid naar een terabyte binnen tien jaar. Op dat moment zal digitale distributie in zijn ogen echter nog maar vijftig procent van de game-verkoop in handen hebben.

Zelfmoord

Michael Pachter baseert zijn voorspellingen op huidige trends in de markt en alles is dan ook nog voor verandering vatbaar. Ook over zaken als Project Natal wordt door Pachter niet gesproken in het rapport, dus welke invloed dit op zijn voorspelling zou hebben is onduidelijk. Eerder dit jaar liet hij nog weten dat Sony zelfmoord pleegt als ze niet snel met een prijsverlaging voor de PS3 zouden komen, maar ook hierover wordt nu niet meer gesproken door de analist.