Naast Guitar Hero: Metallica, Guitar Hero Greatest Hits, Guitar Hero 5 en Guitar Hero Van Halen, komt uitgever Activision dit jaar ook nog met DJ Hero. En hoewel dit alles wel erg sterk naar uitmelking begint te ruiken, blijkt DJ Hero toch zeker wat nieuws naar het genre te brengen.

In 2006 liet ontwikkelaar Harmonix ons voor het eerst voelen hoe het moest zijn om een door iedereen aanbeden rockster te zijn door met de eerste Guitar Hero-game te komen. Inmiddels weten we ook hoe het is om in een complete band te spelen en over enkele maanden tovert ontwikkelaar FreeStyleGames ons om tot wereldberoemde DJ’s met de komt van DJ Hero. Tijdens de E3 kregen wij een hands-off presentatie van deze game voorgeschoteld en werd al vrij snel duidelijk dat dit geheel andere koek is.

Chaotisch

Iedereen die wel eens achter een draaitafel heeft gestaan (of een DJ aan het werk heeft gezien), zal weten dat het bij deze activiteit draait om mixen, scratchen, samplen en het toevoegen van speelse effecten. En hiermee geven we dan ook meteen de kern-elementen van de DJ Hero-gameplay prijs. Aan al deze zaken moet tijdens het spelen namelijk gedacht worden en daardoor lijkt het op het eerste gezien een stuk lastiger en vooral chaotischer te gaan worden dan de gameplay van Guitar Hero.

De controller is natuurlijk wel het opvallendste nieuwe element dat DJ Hero met zich mee zal brengen en dit stukje plastic ziet er verrassend solide en professioneel uit (afgezien van de drie kleurrijke knoppen die de draaitafel sieren).

Het apparaat is opgedeeld in twee delen - de platenspeler en de mixer - en deze kunnen desgewenst worden omgewisseld als je linkshandig bent of uit elkaar worden gehaald als je liever wat meer vrijheid hebt tijdens het DJ’en.

Knopjes

Op het gedeelte van de draaitafel zit natuurlijk de draaiplaat met daarop de drie knoppen. Knopjes groen en blauw bevatten ieder één van de twee nummers waarmee gemixt zal worden en met de rode activeer je de sample van deze mix. Iets waar iedereen op voorhand al naar verlangt, is uiteraard het scratchen en om dit te doen moet één van deze knoppen worden ingedrukt en kun je de draaitafel naar boven of naar beneden bewegen, afhankelijk van de aanwijzingen op het scherm.

Op het deel van de mixer bevindt zich dan nog de crossfader waarmee je bepaalt welk van de twee nummers je hoort. Dit doe je door deze naar links of rechts te schuiven. Laat je hem in het midden staan, dan hoor je beide nummers. Verder kun je nog effecten toevoegen en zit hier de Euphoria-knop waarmee de bekende Star Power ingezet kan worden. Kortom, voldoende zaken om tijdens de upbeat nummers rekening mee te houden en momenten van totale paniek en versteende vingers lijken dan ook onvermijdelijk.

Gitaar-solo’s

Geen Metallica, Lynyrd Skynyrd of Sex Pistols dit keer die met scherpe gitaar-solo’s door je boxen knallen, maar vette beats van onder meer Jay-Z, Eminem, DJ Shadow, DJ AM, Daft Punk en DJ Z-Trip die compleet door elkaar gemixt kunnen worden. DJ Hero zal over ruim honderd van deze nummers beschikken en dus kan er straks in alle vrijheid op los gemixt worden.

Tijdens de demo kregen wij een mix te zien tussen het nummer ‘My Name Is' van Eminem en ’99 Problems’ van Jay-Z, iets dat er in no-time voor wist te zorgen dat wij met jeukende handjes verlangden naar een hands-on sessie met deze game.

DJ Hero moet een geheel nieuw publiek naar de Guitar Hero-franchise trekken en hiervoor zijn niet alleen een aantal zeer dikke hip-hop beats van stal getrokken. Ook genres als soul, techno en house zullen regelmatig in een mix voorbij komen. ‘Satisfaction’ van Benny Benassi in de mix met ‘Boom Boom Pow’ van Black Eyed Peas en ‘Bustin Loose’ van DJ Shadow door ‘Bustin Loose’ van Chuck Brown and the Soul Searchers zijn slechts een paar van de originele combinaties die je in deze game voorbij zal horen komen.

DJ Tiësto

Heb je een Guitar Hero-gitaar thuis en wil je die niet zomaar laten verstoffen? Geen nood, nodig gewoon een vriend uit en deze kan de gitaar gebruiken om mee te spelen met de nummers die jij als een ware Tiësto of Armin van Buuren aan elkaar staat te mixen. Ook is het mogelijk om het op te nemen tegen andere wannabe DJ’s in een van de drie multiplayer-modi en dus kan het eigenlijk niet anders dan dat Activision eind dit jaar weer met een super dikke muziekgame onze kant op komt.

Hoewel de aankondiging van DJ Hero aanvankelijk niets anders leek te zijn dan het schaamteloos uitmelken van de Guitar Hero-franchise, is onze indruk na deze eerste demo toch echt een compleet andere. De game ziet er niet alleen zeer verfrissend uit, de mixen met de zware hip-hop beats en strakke techno-tunes klinken ook nog eens verdomd goed. Tel daar bij op dat de bijgeleverde turntable een controller is geworden waar wij zo snel mogelijk onze hand op willen leggen en DJ Hero zal ons later dit jaar zonder twijfel weer een frisse kijk weten te geven op muziekgames. Laat maar komen die handel!

Platform: Xbox 360, PS3, Wii, PS2 | Release: herfst 2009