Heb jij altijd al gedroomd van een party-game die je bestuurt met een kartonnen doos? Zo ja, dan is Let’s Tap de game waar jij op hebt gewacht.

Sinds de Wii uit is, worden we bestookt met (zogenaamde) bijzondere besturingen. Ontwikkelaar Prope heeft nu toch wel iets echt bijzonders bedacht. Gamen met een kartonnen doos.

Dozen

Dit klinkt in eerste instantie als waanzin, maar deze game leert je de wonderen van de kartonnen doos kennen. In tegenstelling tot andere Wii-games hoef je niet te zwaaien met je controller, maar plaats je hem met de voorkant naar beneden op een kartonnen doos of iets vergelijkbaars.

Als je de game begint, dan doorloop je een korte intro om de besturing te leren kennen. De bedoeling is dat je met je handen of vingers op de doos gaat tikken. Dit kan zachtjes, hard of er tussenin. Elke gradatie van tikken zal verschillende effecten hebben tijdens deze game.

Ook kan je combinaties maken. Zo kan je in het menu dingen selecteren door twee keer snel achter elkaar te tikken. Al snel zal dit aanvoelen alsof je aan het klikken bent met een pc-muis.

Rennen

De WiiMote herkent dit tikken verbazingwekkend goed en laat ook zien dat hij meer kan dan waarvoor hij tot nu toe steeds werd gebruikt. De game kent vijf verschillende typen games waarbij je deze besturing moet toepassen.

De eerste en leukste is Tap Runner. Bij deze game ren je met maximaal vier personen of computergestuurde figuurtjes door zestien verschillende parkoersen. Dit doe je door snel op de doos te tikken. Als je hard tikt, springt je figuurtje en zo kan je de verschillende obstakels in deze game overwinnen.

Wanneer je deze game alleen speelt, zal je altijd moeten voorkomen dat je laatste bent om zo medailles te verdienen. Door medailles te verzamelen, speel je namelijk parkoersen vrij.

Ritme

Het tweede spel doet erg veel aan Donkey Konga denken. Er komen verschillende icoontjes voorbij waarop jij moet reageren door op het doosje te tikken. Dit gebeurt op het ritme van dance- en J-pop-achtige muziek.

Hoewel het de bedoeling is dat je hard of zacht tikt, merk je hier weinig van en lijkt de game het altijd prima te vinden, als je maar tikt op het juiste moment. Ook hier valt wat aan op te merken, want je kan namelijk vals spelen door continu te tikken. Je krijgt hier geen strafpunten voor en ook je combo blijft onaangetast

Als je echter niet vals speelt, kunnen de nummers uitdaging bieden en is het met vrienden best leuk om te doen. In vergelijking met Tap Runner biedt deze game lang niet zoveel uitdaging en vermaak.

Torens

Silent Blocks is het derde spel en is een soort van puzzelgame. Je krijgt een stapel blokken waar je al tikkend voorzichtig blokken uit moet trekken. Je kan er voor kiezen zo veel mogelijk blokken veilig te verwijderen zonder de stapel om te laten vallen, maar je kan ook in de mode Alchemist (alleen) en Race (tegen elkaar) proberen bepaalde kleur blokken te krijgen.

Dit doe je door drie blokken met dezelfde kleur op elkaar te stapelen. Hier krijg je dan een bronzen voor terug. Al je deze dan weer stapelt, dan krijg je een zilveren, enzovoorts. Dit kan redelijk uitdagend zijn en zorgt bij de mode Race voor spannende momenten.

Vliegen

Het vierde en minst vermakelijke spel is Bubble Voyager. Als singleplayer-game tik je hier zachtjes om in de lucht te vliegen en tik je hard om raketten te schieten. Zo moet je jezelf door meerdere levels banen waar je tegenstanders, power-ups en blokkades tegen komt.

Het multiplayer-onderdeel is een stuk leuker, maar zal veel gamers niet lang boeien. Je zal in een soort gevechtsarena neergezet worden en iedereen krijgt een ronddraaiend schip.

Dit schip moet je besturen door zachtjes te tikken. Hij vliegt dan naar de richting waar hij op dat moment naar kijkt. Net als in de singleplayer schiet je door hard te tikken. Het is de bedoeling om obstakels en de aanvallen van je tegenstanders te ontwijken en de persoon die het langst overleeft, wint.

Visualizer

Het laatste onderdeel is Visualizer. Deze mode kan je met meerdere personen spelen, maar biedt geen onderlinge strijd. Er zijn vijf verschillende stages waarvan vier meer voor de ontspanning bedoeld zijn.

Deze vier stages zijn: Fireworks, Paint, River en Ink. Het is hier de bedoeling om verschillende combo’s bij elkaar te tikken. Hierdoor krijg je speciaal vuurwerk, een tekening of een vis te zien. Dit is even leuk, maar verveelt toch al snel.

Tot slot heb je nog Gem Game. Hierbij moet je tikken om balletjes omhoog te laten stuiteren en kokertjes te laten vallen. Als je drie dezelfde kleur balletjes in een koker krijgt, dan krijg je een nieuwe kleur bal. Net als bij Silent Blocks is het de bedoeling een bepaalde kleur bal te krijgen.

Party

Hoewel alle type games alleen of met meerdere personen te spelen zijn, zijn de meeste games op Visualizer na toch een stuk leuker met drie vrienden. Daarbij is de game simpelweg te kort voor een goede singleplayer-ervaring. Het boekje verklapt al wel dat je nog wat extra modes vrij kan spelen, maar ook dit is niet genoeg om de singleplayer lang genoeg te maken.

Veel party-games kennen geen spectaculaire graphics en ook Let’s Tap is geen uitzondering. De beelden zijn niet spectaculair, maar passen wel gewoon bij de game. Dit geldt ook voor het geluid. Verwacht geen spetterende muziek of special effects, maar muziek die de game en de beelden ondersteunt waar nodig.

Let´s Tap maakt op een unieke manier gebruik van de WiiMote. De game is zonder twijfel een party-game en blijkt zeker vermakelijk. Jammer genoeg is de singleplayer nogal beperkt en je kan de game daar dan ook beter niet voor kopen. Dit is jammer, aangezien Prope veel meer had kunnen doen met deze besturing. Toch is Let’s Tap door zijn lage prijs een aardige party-game. (73%)

Platform: Wii | Release: 19/06/2009