AMSTERDAM - Na de laatste Indiana Jones-film was het wachten tot er een nieuwe game zou verschijnen over de bekende avonturier. Dat de game ook op de Wii is verschenen, maakt het nog beter.

De besturing met de WiiMote leent zich namelijk uitstekend voor het slaan met Indy’s zweep.

Zoals te verwachten viel, speel je in deze third-person actiegame met niemand minder dan Indiana Jones zelf en zoals dat in de films gaat, duik je meteen midden in de actie.

Na een introductiefilmpje van ongeveer dertig seconden, bevind jij je voor een tempel. Deze moet je in om een oud artefact te zoeken.

Dat klinkt niet als een sterk plot, maar ach, dat is ook in de Indiana Jones-films vaak niet het belangrijkste element.

Al spelende wordt er uitgelegd hoe de besturing werkt. Helaas blijkt gedurende de rest van het spel dat deze besturing nogal wat steekjes laat vallen. De camera kun je op de meeste plaatsen in het spel draaien, maar nooit op momenten dat het nodig is.

Sexy chick

Soms tijdens een gevecht wanneer je met de A- en B-knop een klap wilt ontwijken, pak je in plaats daarvan met de A-knop een voorwerp op. Dit soort kleinigheden leiden op den duur tot grote ergernis.

Door de omgeving en de bugs kregen wij af en toe het gevoel dat we Tomb Raider speelden, maar dan zonder sexy chick.

De gevechten (zowel vuurgevechten als mêlee) zijn interessanter gemaakt doordat je het terrein op allerlei manieren kunt gebruiken om met je tegenstanders af te rekenen. Zo kun je bijvoorbeeld met je zweep een kast om laten vallen op het hoofd van een vijand.

De mêleegevechten gaan op den duur wel wat op je zenuwen werken, aangezien de moeilijkheidsgraad ervan vooral wordt opgevoerd door een groter aantal vijanden. Gelukkig is er veel afwisseling met andere spelonderdelen, waardoor de frustratie nooit te hoog oploopt.

Verpletterd

In Indiana Jones and the Staff of Kings wordt steeds afgewisseld tussen puzzels, gevechten en quicktime events. Een mix die ervoor zorgt dat de losse spelonderdelen nooit vervelen. De quicktime events zijn telkens erg onverwachts en geven je een zeer korte reactietijd.

Gevolg is dat Indy nogal eens wordt verpletterd onder een rots of in een afgrond stort. Dan begin je weer opnieuw, deze keer met de juiste voorkennis.

Het is maar goed dat er een auto save-functie is die er voor zorgt dat je nooit lange sequenties hoeft over te doen. Jammer alleen dat je de filmpjes niet kunt doorspoelen.

Simpele puzzels

De puzzels in Indiana Jones and the Staff of Kings zijn simpel, zeker als je bedenkt dat de leeftijdsindicatie 16+ is.

Het ligt voor de hand dat de puzzels niet kunnen ontbreken in een dergelijk spel, maar het is jammer dat de ontwikkelaar niet meer tijd heeft besteed aan de ontwikkeling van dit spelelement. Nu mist toch een beetje de uitdaging op dit gebied.

Steeds aan het einde van de levels volgt een soort vlucht- of achtervolgingsscène. Deze eindscènes gebruiken telkens een andere besturing.

Nieuw verhaal

Het is duidelijk dat de makers bij deze stukken goed hebben nagedacht hoe ze zo veel mogelijk uit de besturing met de WiiMote kunnen halen. Vooral dit gedeelte van het spel is afwisselend en uitdagend.

De muziek- en geluidseffecten zijn sfeervol en met zorg gekozen. Hierdoor heb je tijdens het spelen toch vaak het gevoel dat je midden in een Indiana Jones-film zit.

Er is voor The Staff of Kings een nieuw Indiana Jones-verhaal bedacht. Dat is fijn, want we zitten er niet op te wachten om Kingdom of the Crystal Skull na te spelen.

Erg kort

Grafisch is het spel aardig, gezien de mogelijkheden die de Wii te bieden heeft en vooral de delen in China Town zien er mooi uit. De stukjes Maya-cultuur en de verscheidene verwijzingen naar Bijbelverhalen zijn ook lekker herkenbaar en geven het spel de juiste sfeer.

The Staff of Kings duurt alles bij elkaar niet meer dan zeven tot tien uur, wat wel erg kort is. Het is natuurlijk mogelijk om alle levels nog een keer te spelen zodat je alle artefacten verzamelt.

De vraag is of je daar zin in hebt, aangezien de beloning minimaal is en op z’n tijd is het spel gewoon te frustrerend.

Er is echter nog één troost en dat is de toevoeging van Indiana Jones and the Fate of Atlantis. Deze mooie ouderwetse point-and-click game is als extra bij het spel gevoegd. Een schitterend cadeau, vooral omdat het bijzonder goed speelbaar blijkt met de WiiMote.

Indiana Jones and the Staff of Kings is een sfeervol spel en een aanrader voor liefhebbers van de films die graag weer een nieuw avontuur willen beleven samen met hun favoriete avonturier. Het is jammer dat de besturing en de korte speelduur roet in het eten gooien. Hiermee is er niet uit deze titel gehaald wat er in zat en dat is gewoon zonde. (63%)

Platform: Wii, DS, PS2, PSP | Release: 12/06/2009