AMSTERDAM - Hoewel het in de eerste Mass Effect mogelijk was om aan het einde van de game het spel nogmaals te spelen met het volledig geüpgrade personage, laat BioWare weten dat dit in Mass Effect 2 niet meer zal kunnen.

“Kan ik na het uitspelen van ME2 mijn personage nemen en opnieuw de game doorspelen met de complete uitrusting en mogelijkheden? Het korte antwoord is 'nee'”, zegt Preston Watamaniuk, lead designer van Mass Effect 2.

“De reden dat we dit doen is de progressie. We hebben er zeer hard aan gewerkt om er zeker van te zijn dat eigenschappen een geleidelijke progressie krijgen naar ME3 vanuit ME2."

"Als we een dubbele progressie voor spelers gaan toestaan wordt dat bijna onmogelijk”, vertelt Watamaniuk. “We moeten ongeveer kunnen weten waar een personage eindigt nadat deze alle content van de game heeft doorlopen.”

Overbruggen

Naast een vloeiende overgang van hoofdpersonage Sheppard van Mass Effect 2 naar het derde deel wil BioWare ervoor zorgen dat gamers ook een goede overgang krijgen van het eerste deel naar Mass Effect 2.

Zo liet de ontwikkelaar eerder al weten dat er downloadbare content zal verschijnen om beide delen te overbruggen.

Nieuwe content

“We zijn zeker bezig met grote nieuwe content”, vertelde de ontwikkelaar onlangs in het Official Xbox Magazine. “We ronden het op dit moment af en zorgen ervoor dat het zeer goed gaat worden.

Daarna zullen we het aankondigen, waarschijnlijk al zeer snel. Dat zal echter ook meteen het laatste zijn tussen Mass Effect 1 en 2 in de vorm van content.”

Mass Effect 2 staat gepland voor een release in 2010 en zal naar de Xbox 360 en de pc komen.