AMSTERDAM - Hoewel scenarioschrijfster Rhianna Pratchett van mening is dat het de goede kant op gaat met de verhaallijnen in games, mag het volgens haar wel met wat minder testosteron.

Pratchett was zelf verantwoordelijk voor Mirror’s Edge en Overlord.

“Schrijver en verhaal-bedenker zijn nog steeds vrij nieuwe functies bij ontwikkelaars”, vertelt Pratchett.

“Dit betekent dat er nog een bepaald niveau van onzekerheid is over hoe we verhalen het beste kunnen gebruiken en intergreren. Ik weet door het praten met veel mensen dat het schrijfproces vaak pas veel te laat wordt opgepakt.”

Tuff-guy

Volgens Pratchett lijken de zaken op dit gebied iets beter te worden omdat steeds meer schrijvers al in de eerste paar maanden van het ontwikkelingsproces worden aangetrokken.

Dit in plaats van de laatste paar maanden, zoals dat voorheen gebeurde. Echter vindt ze wel dat er in de game-industrie iets teveel sprake is van een “tuff-guy syndroom” als het aankomt op verhaallijnen.

Meer variatie

“Een beetje meer variatie in het game-concept en de content zou ook fijn zijn, en dat is iets waar schrijvers zeker bij kunnen gaan helpen.

Hoewel deze games zeker hun plek verdienen, en ik me er op sommige momenten zeker mee heb vermaakt, zou ik het best met wat minder ‘stoere gast heeft super-krachten, groot wapen kicks assss!’ kunnen doen”, aldus Pratchett.

“Dit medium heeft ontzettend veel potentie, dus ik snap niet precies waarom er constant deze drang is om te gaan rondneuzen in de actie-film stortplaats van Hollywood.”

Pratchett liet voor de release van Mirror’s Edge al weten dat ze voor hoofdpersonage Faith een ander soort plot had bedacht.

Gewoontjes

"Het was een geweldige ervaring om Faith samen met het team van DICE tot leven te wekken en haar wereld, relaties en achtergrond vorm te geven", vertelt ze.

"Mijn heldinnen zijn personages die altijd een beetje gewoontjes zijn, maar in de loop van het verhaal juist buitengewone vrouwen worden. Faith heeft veel vaardigheden, maar ze is absoluut geen superheldin.

Ze heeft zo haar zwaktes, net als iedereen. Kortom: ze is echt. En juist dat maakt haar aantrekkelijk”, aldus Patchett een jaar geleden.