AMSTERDAM - De Guitar Hero-serie heeft al verschillende games voortgebracht voor een draagbaar platform. Het is dan ook geen verrassing dat ontwikkelaars Harmonix en Backbone ook het Rock Band-universum uitbreiden naar de mobiele platforms.

Rock Band Unplugged is de eerste game die binnen het kader van deze uitbreiding verschijnt op de PSP en de ontwikkelaars zijn meteen de juiste weg ingeslagen, hoewel de game perfectie nog lang niet benadert.

De grootste uitdaging voor de ontwikkelaar was waarschijnlijk om de gameplay van Rock Band, waarin je idealiter met drie anderen verschillende instrumenten gebruikt om zoveel mogelijk noten te raken, op een geslaagde en effectieve wijze over te zetten naar een draagbaar platform.

Opzadelen

Vanzelfsprekend is het onmogelijk om mensen op te zadelen met miniatuurversies van een drumstel, gitaar en microfoon, dus Harmonix heeft ervoor gekozen een aanpak te hanteren die te vergelijken is met muziekgames als Frequency.

Dit betekent dat je de gehele game met de knoppen van de PSP kunt spelen, die allemaal een verschillende noot representeren. Uiteraard kun je deze knoppenindeling naar eigen smaak aanpassen. Het grootste verschil tussen deze draagbare Rock Band en zijn grote broers op de console is echter dat je de gehele band in je eentje controleert.

Daarbij draait het niet meer om het raken van alle indiduele noten (zoals bij de console-versies), maar om het voltooien van zogenaamde phrases, die je kunt vergelijken met maten op bladmuziek. Slaag je er in deze phrase succesvol te raken, dan speelt het instrument een tijdje automatisch verder. Hierdoor kun jij met de schouderknoppen naar andere instrumenten schakelen, alwaar je ook de verschillende phrases probeert te volbrengen.

Als een maniak

Dit levert heerlijke chaotische en verslavende gameplay op, waarbij je als een maniak in opperste concentratie phrases raakt en schakelt tussen de vier instrumenten. Harmonix heeft hiermee op een creatieve en zeer effectieve wijze het gevoel in een band te spelen over weten te brengen op de PSP en dat is prijzenswaardig, ook al zitten er nog steeds een paar kleine slordigheidjes in, zoals het ontbreken van een korte countdown tussen het pauzemenu en de actie.

Er kleeft echter wel een klein nadeel aan de besturing in deze Rock Band. Zo werkt het gebruiken van enkel knopjes ineens een stuk minder intuïtief als er verschillende akkoorden voorbij vliegen. Hoewel dit een kwestie van wennen is, voelt het toch wat stroef om vele akkoorden in een snel tempo herhaaldelijk te raken. Dit mag de pret echter niet drukken; Harmonix heeft de gameplay gewoon succesvol over weten te zetten naar de PSP.

Oordopjes

Ook met het geluid en de presentatie van de game zit het wel snor. De game kent 41 officiële nummers (waaronder enkele nieuwe), waarvan de geluidskwaliteit prima is. Wel even oordopjes indoen uiteraard, want het geluid uit de speakers van de PSP is om te huilen.

Een andere subtiele toevoeging is de lichte toename in volume van het instrument dat jij op dat moment bespeelt, waardoor je beter hoort wat je speelt. Verder ademt de gehele game de Rock Band-sfeer. De graphics zien er gelikt en strak uit, evenals de menu’s, de personages en de podia.

Online schittert door afwezigheid

Hoe jammer is het dan ook dat Harmonix bij zowel de multiplayer als de online mogelijkheden enigszins de mist ingaat. Hoewel de gameplay van Rock Band Unplugged zich als geen ander leent voor multiplayer, schittert deze modus door afwezigheid, evenals leader boards en wat voor rankings dan ook. Online zijn enkel nummers te kopen, maar gezien de beperkingen die het ontbreken van een multiplayer de houdbaarheid oplegt, lijkt het ons sterk dat dit een groot succes wordt. Het is verbijsterend dat Harmonix hier zo weinig aandacht aan heeft besteed.

Al met al is Rock Band Unplugged een bijzonder vermakelijke en verslavende game geworden, die je zeker vele uren zoet zal houden. Harmonix is er in geslaagd de gameplay, de graphics en het geluid op een succesvolle manier over te zetten naar de PSP. Het is alleen zeer frapant dat de multiplayer geheel ontbreekt en er online niets anders te doen is dan het downloaden van nummers. Werkt Harmonix dit goed uit in eventuele volgende delen, dan hebben ze goud in handen. (81%)

Platform: PSP | Release: 19/06/2009