Het is altijd risicovol om speelstijlen van meerdere games te mixen. De eerste Overlord was voor veel gamers een aangename verrassing. Slaagt Overlord II daar ook in?

Elke gamer heeft wel eens nagedacht of gefantaseerd over de ‘perfecte’ game. Welke mix van games zou nu leiden tot de ideale combinatie? Het mengen van speelstijlen is ook een tactiek die veel ontwikkelaars gebruiken. Toch is dat een minder succesvolle aanpak dan je wellicht zou denken. Een goede game is meer dan een verzameling spelonderdelen en dat beseft de Nederlandse maker van Overlord maar al te goed.

Ondanks duidelijke invloeden van Lord of the Rings, Pikmin, Dungeon Keeper en Fable, is Overlord een game met een eigen identiteit en gameplay. Dat wil niet zeggen dat het originele Overlord perfect was. Reden genoeg voor Triumph Studios om Overlord II te maken. Er is duidelijk kritisch gekeken naar wat goed en fout ging in de eerste Overlord.

Een moeilijke jeugd

De sarcastische humor en de sterke sfeer zien we zeker weer terug in het vervolg. Schrijfster Rhianna Pratchett - die ook de verhaallijn van de eerste game en titels zoals Heavenly Sword, Mirror’s Edge en Viking: Battle for Asgard schreef - heeft alle ruimte gekregen om verder te gaan waar de eerste Overlord ophield.

Het begint dus met de jonge zoon van de Overlord, die meteen laat zien dat hij het in zich heeft om een echte Overlord te worden, door de boel in het bekrompen stadje Nordberg flink op stelten te zetten.

Het scheelt niet veel of je wordt uitgeleverd aan het Glorious Empire, dat na de val van je vader snel de macht heeft gegrepen. Ze willen alle magie voor zichzelf hebben, dus ieder magisch wezen (ook jij dus) is een doelwit. Na een slimme ontsnapping wordt het tijd om je rijk te heroveren, waarbij je meteen wraak kunt nemen op je rivalen.

Hele opgave

Dat is nog een hele opgave, want je basis in de Netherworld lijkt meer op de slaapplaats van een holbewoner, dan het toppunt van ‘evil’. Combineer dit met je nog zwakke magische krachten en kleine leger met alleen bruine minions en je hebt heel wat om over na te denken als je op de troon zit.

Dat ziet er niet alleen cool uit, maar biedt meteen een overzicht van alle quests en taken die op je pad liggen. Dat is niet de enige verbetering in je basis. Zo kunnen gestorven minions weer tot leven worden gewekt en hiervoor worden mindere minions opgeofferd.

Overzichtelijk

Op deze manier gaan ervaren (en dus sterkere) krachten niet verloren. Nog steeds vormt het leiding geven over je leger minions de belangrijkste taak in de game. Deze wilde rakkers gaan nog steeds op geheel eigen wijze helemaal los op alles wat in hun weg staat.

In het eerste gedeelte van de game ben je vooral bezig om je troepenmacht weer compleet te krijgen. Zoals eerder gezegd, beschik je in het begin alleen over bruine minions, die eerst slaan en dan vragen stellen. Naarmate de game vordert, krijg je daar nog drie andere soorten bij.

Zo heb je de rode minions, die met hun vuurballen iedereen op afstand houden. Daarbij bevat de game groene minions, die resistent zijn voor gif en goed kunnen sluipen en tot slot de heb je de blauwe minions, die vooral voor ondersteuning dienen. Ze zijn erg slap, maar kunnen wel je troepenmacht genezen en als enige zwemmen.

Strategisch te werk

Hoe verder je komt, hoe meer je van alle mogelijkheden gebruik moet maken om verder te komen. De confrontaties worden in Overlord II steeds heftiger, waarbij simpelweg aanvallen niet meer voldoet.

Gelukkig krijg je hulp in de vorm van hongerige wolven, giftige spinnen en heetgebakerde vuursalamanders die graag met jouw Minions samenwerken. Een andere verbetering is dat je zelf ook meer dan je mannetje staat met magie en andere wapens.

Waar moet ik heen?

Tijdens je veldtocht kom je in zeer verschillende omgevingen terecht. Het bevroren Nordberg in het begin van het spel is niet te vergelijken met magische woud van de elven, de ruïnes van de Dark Tower (de basis in het originele Overlord) tot uiteindelijk de hoofdstad van het Glorious Empire, je aartsvijand. En dit zijn maar een paar voorbeelden. Hoe verder je komt, hoe uitgebreider Overlord II wordt. Dat geldt zowel voor de levels als de complexiteit van de quests.

Ondanks goede hulpmiddelen zoals een map en quest log is het heel makkelijk om over dingen heen te kijken, waardoor je vast komt te zitten. Ga je vervolgens tijdens het ronddwalen dood, dan wordt je een flink eind teruggezet, omdat je niet tot het volgende onderdeel van de quest bent gekomen. Dit zijn eigenlijk de enige grote minpunten die Overlord II kent.

Overlord II is erin geslaagd om de sterke humor, de sfeer en de gameplay die we ook zagen in het eerste deel te behouden, waarbij de nadruk meer op ‘evil’ is komen te liggen. De basis gameplay (het aanvoeren van je leger) is hetzelfde gebleven en zelfs flink uitgebreid qua mogelijkheden. Verder is Overlord II beter qua opbouw en zit je sneller in de actie. Grafisch ziet het er allemaal goed en zeer divers uit. De enige minpunten is het relatief makkelijke verdwalen in latere uitgestrekte levels en de soms wat schaarse check points. Aspirant-dictators met een voorliefde voor magie hebben genoeg om hun tanden in te zetten. Heb je nog twijfels? Probeer dan de demo op Xbox 360, PS3 of pc. (84%)

Platform: Xbox 360, PS3 pc | Release: 26/06/2009