ZeniMax Media, het moederbedrijf van uitgever en ontwikkelaar Bethesda is al een tijdje flink aan het uitbreiden. Via een persbericht laat het bedrijf weten dat ze nu ook ontwikkelaar id Software hebben overgenomen.

De ontwikkelaar id Software kent een rijke historie als het gaat om baanbrekende shooters, zoals Wolfenstein, Doom en Quake.

Daarbij is de ontwikkelaar momenteel druk in de weer met Rage, een shooter die voor de Xbox 360, de PS3 en pc uit zal komen.

Uit het persbericht blijkt dat titels die reeds bij een andere uitgever zijn ondergebracht, niet door Bethesda worden uitgegeven.

Dat zou betekenen dat Rage nog gewoon door EA zal worden uitgegeven, maar dat toekomstige titels van id Software door Bethesda op de markt zullen worden gebracht.

Bethesda is vooral bekend vanwege hun RPG's Morrowind, Oblivion en Fallout 3 die grote verkoopsuccessen kenden. Tijdens de E3 toonde Bethesda tevens een aantal toekomstige titels die ze gaan uitgeven, waaronder Wet en Brink.

Geen veranderingen

De overname zal overigens niet betekenen dat er veranderingen zullen plaatsvinden bij id Software zelf. ZeniMax laat weten dat de sleutelpersonen zoals John Carmack en Todd Hollenshead gewoon hun plaats zullen behouden.

John Carmack heeft inmiddels aangegeven dat de overname mede verwezenlijkt is, omdat hij moe was van het onderhandelen met uitgevers. “Het werken met andere bedrijven heeft niet zo geweldig gewerkt als dat zou kunnen”, legt Carmack uit. “Het idee om daadwerkelijk een uitgever te worden en samen te gaan met Bethesda en ZeniMax lijkt ideaal.”