Ian Stevens van Tigon Studios heeft gezegd dat Hollywood de game-industrie niet serieus neemt. "Er is zeker geen tekort aan mensen die games zien als speelgoed en betekenisloze bullshit”, aldus de baas van Vin Diesel’s Tigon Studios.

Volgens Stevens neemt de filmindustrie games alleen serieus als het zich realiseert dat de financiële overleving van het filmmaken er vanaf hangt. “Voor hun eigen overleving zijn ze verplicht om er iets om te geven en erbij betrokken te raken”, vertelt Stevens. “Ik denk dat er wat dat betreft een heleboel is veranderd omdat we zoveel meer geld verdienen dan zij doen.”

Grote dingen

Stevens denkt dat er in de komende tien jaar echter grote dingen staan te gebeuren als het aankomt op de samenwerking tussen Hollywood en de game-industrie. “Ik ben alleen wel erg benieuwd hoe deze samenwerking precies wordt uitgevoerd omdat we niet dezelfde taal spreken. Vaak moeten mensen uit Hollywood enorm veel moeite doen om te begrijpen waarom wij bepaalde creatieve beslissingen nemen, ze snappen niet waarom het een leuker is dan het ander, of waarom personages compleet moeten veranderen voordat ze als videogame-personage kunnen functioneren.”

“Ik denk dat het ook moeilijk is om te begrijpen, tenzij je games speelt. Ik weet niet of er een academische manier is om te begrijpen waarom Mario leuk is, of wat er zo tof is aan een raid in World of Warcraft, of waarom het cool is op mensen in de nek aan te vallen als je Dark Athena aan het spelen bent”, aldus de baas van Tigon Studios.

Samenwerking

Toch kan ook de game-industrie volgens Stevens nog het een en ander opsteken van een betere samenwerking. Vooral op het gebied van verhalen vertellen lopen game-ontwikkelaars wat hem betreft nog mijlen ver achter. “Ik heb erg veel respect voor de energie die sommige mensen erin steken, en soms kunnen ze ook echt goede dingen maken, maar er is zo’n diepte en een belangrijke rol voor conversaties in films, daar hebben wij gewoon geen idee van.”

Pitch Black

Dat Tigon Studios graag de grens tussen films en games opzoekt, blijkt overigens wel uit de titels die de studio van acteur Vin Diesel de laatste jaren heeft ontwikkeld. Zo was The Chronicles of Riddick zwaar gebaseerd op de film Pitch Black en werden de stunts in het onlangs verschenen Wheelman door uitgever Midway omschreven als ‘Hollywood-waardig’.