Uit een rechtbankdocument van Duke Nukem Forever-ontwikkelaar 3D Realms blijkt dat uitgever Take-Two tot voorkort een Duke Nukem-game in ontwikkeling had bij een third party-studio. De ontwikkeling van deze Duke Begins zou echter in april van dit jaar zijn stopgezet.

Een maand nadat Take-Two ontwikkelaar 3D Realms had aangeklaagd voor het niet afleveren van Duke Nukem Forever, komt Apogee – eigenaar van 3D Realms – nu met een tegen aanklacht. Hierin worden niet alleen de beschuldigingen van uitgever Take-Two van de hand gewezen, ook wordt duidelijk dat Take-Two haar eigen Duke Nukem-game in ontwikkeling had.

Overeenkomst

Deze Duke Begins blijkt volgens Apogee onderdeel te zijn geweest van een overeenkomst tussen beide partijen die in oktober 2007 werd gesloten. “Apogee heeft Take-Two de exclusieve rechten gegeven om een nieuwe game te ontwikkelen en uit te geven die gebaseerd is op Apogee’s Duke Nukem-franchise”, schrijft de ontwikkelaar in het document.

Apogee gebruikt de werktitel Duke Begins voor deze nieuwe game en de ontwikkeling hiervan zou twee maanden na de overeenkomst zijn begonnen. Apogee zou wel medezeggenschap behouden over de titel welke midden 2010 zou moeten gaan verschijnen. “Al het werk van de third party-ontwikkelaar aan Duke Begins werd in april 2009 echter stopgezet”, claimt 3D Realms in de aanklacht.

Samenwerking

Het is overigens niet de eerste keer dat 3D Realms betrokken was bij een dergelijke overeenkomst. 3D Realms zag in 2006 namelijk eenzelfde samenwerking ontstaan tussen Human Head Studios en Take-Two voor de ontwikkeling van de game Prey.

Vorige week werd duidelijk dat Take-Two de ontwikkelaar ervan beschuldigde geld te hebben weggesluisd naar buitenlandse rekeningen. Ook meent Take-Two dat ze nog steeds aanspraak maken op de broncodes van Duke Nukem Forever, een game die al sinds 1997 in ontwikkeling is.